Beste bordspellen 2017

Ook het jaar 2017 belooft weer een topspellenjaar te worden. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen. In dit artikel zullen we jullie een aantal bordspellen voorstellen die in 2017 uit zullen komen. Daar ze nog niet speelbaar zijn, kunnen we niet met 100% zekerheid zeggen dat dit top bordspellen zijn, maar de beschrijvingen geven al veel prijs.

De beste bordspellen van dit moment:

 1. Great Western Trail Bordspel (Engels-/Duits-talige Versie)
 2. Escape Room
 3. Dominion Kaartspel
 4. Codenames - Gezelschapsspel
 5. De Legenden van Andor - Bordspel
 6. Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
 7. Camel Up - Nederlandstalig
 8. Ticket to Ride Europe - Bordspel
 9. 7 Wonders Duel - Bordspel
 10. 30 Seconds - Gezelschapsspel
 11. Patchwork - Gezelschapsspel

Unfair

Uit de titel kun je opmaken dat dit spel overduidelijk gemeen moet zijn. Het gaat over het bouwen van pretparken, maar dat betekent niet dat het er altijd braafjes aan toe gaat. Je moet met beperkte middelen jouw pretprak uitbreiden met atracties en ‘upgrades’. Maar je kunt ook acties sparen om zo vervelende dingen aan je tegenstanders te doen. Iets om in 2017 naar uit te kijken.

Pandemic Legacy – Seizoen 2

Het tweede deel van het uitermate populaire Pandemic Legacy. Ook nu moet je met je medespelers de wereld redden van een dodelijk virus. Klinkt als Pandemic, de normale editie, maar in Legacy behoud je je karakter. Zo ontstaat een geweldig verhaal en leef je echt mee met je personage. Benieuwd wat seizoen 2 in 2017 gaat brengen!

Tiny Epic Quest

Fans van Aziatische RPG-spellen opgelet! Dit is er een voor jullie. Spelers verkennen in dit spel de spelwereld en voltooien quests om zo punten te verdienen. Dit gebeurt alles in een kleurrijk fantasievol koninkrijk. Het komt zelfs met modulaire houten stukken, zodat je kunt zien welk gereedschap je held bij zich draagt. Naast de fanastische setting, heeft Tiny Epic Quest ook een ‘push-your-luck’ mechaniek waarvan de effecten voor iedereen meteen voelbaar zijn. Het is een slim idee dat helpt de illusie te creëren van een levende wereld die alle helden met elkaar delen. Veelbelovende strategie, verhalende en opwinding, dit ziet er uit als de hit van 2017.

Kun je niet wachten op deze spellen. Kijk dan eens naar de onderstaande bordspellen. Dit zijn de bestverkochte bordspellen van dit moment:

 

Beste bordspellen van 2016

Het jaar 2016 was een topjaar voor bordspellen. Het grootste spellenspektakel van de wereld in Essen in weer geweest. De grote spellenuitgeverijen hebben hun ouder en nieuwe spellen gepresenteerd.  Enkele van de beste spellen van jaargang 2016 zijn Terraforming Mars, A Feast for Odin en Great Western Trail. Hieronder zie je een paar recente en minder recente topspellen, die ook zeker de moeite waard zijn:

Topsellers van de maand januari 2020:

 1. Patchwork - Gezelschapsspel
 2. Escape Room
 3. Dominion Kaartspel
 4. Codenames - Gezelschapsspel
 5. De Legenden van Andor - Bordspel
 6. Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
 7. Camel Up - Nederlandstalig
 8. Ticket to Ride Europe - Bordspel
 9. 7 Wonders Duel - Bordspel
 10. 30 Seconds - Gezelschapsspel

De beste spellen van Essen 2016 op een rij:

 1. Cottage garden
 2. Adrenaline Boardgame - Engelstalig bordspel
 3. Great Western Trail Bordspel (Engels-/Duits-talige Versie)
 4. Terraforming Mars
 5. De vlaggen van de hele wereld
 6. Tiny Epic Quest -Engelstalig
 7. 7 Wonders Duel - Bordspel
 8. Scythe - Engelstalig Bordspel

Favoriete bordspellen

Wat een goed bordspel is en wat niet, daar lopen de meningen uiteen. De ideeën over regels, mechanismen en design zijn extreem verdeeld in de bordspellenwereld. De favoriete bordspellen van de een zijn de meestgehate spellen van de ander. In dit licht stellen wij onze lievelingspellen voor.

Favoriete bordspellen
De meeste van onze favoriete bordspellen hebben hebben geen dobbelstenen.

Want smaak blijft persoonlijk. Wij kennen mensen die graag twee-en-half-uur lang Monopoly spelen en dit elke week opnieuw. Daar zitten wij niet echt naar uit te kijken. Er zijn voor ons vanzelfsprekend veel leukere (en kortere) spellen die hetzelfde niveau hebben als Monopoly. Het is ook een stukje traditie om altijd maar weer Risk te spelen, hoewel er betere alternatieven zijn.

Onze favoriete bordspellen

Bij deze presenteren wij jullie onze favoriete bordspellen. Het is een mix geworden tussen strategische lange spellen en de kortere spellen voor tussendoor. Deze lijst kan natuurlijk in de loop van de tijd veranderen en we hebben ons gelimiteerd aan tien spellen. We hebben natuurlijk meer gezelschapsspellen die we leuk vinden, maar voor deze spellen kun je ons altijd wakker maken.


De Kolonisten van Catan
Het Catan basisspel is de nieuwste editie van het bekende handelsspel de Kolonisten van Catan. Het spel bevat nu miniaturen en ook het artwork is volledig aangepast. Zo kun je je nog meer inleven in d Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
In 1493 ontdekt Columbus Puerto Rico, de parel van het Caribische gebied. En al een goede halve eeuw later beleeft het eiland haar eerste grote bloeiperiode. De spelers kruipen tijdens het spel steeds Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Caylus ( handleiding EN) - Bordspel
1289. Om de grenzen van het Franse Koningrijk te versterken besluit Koning Philip de Schone om een nieuw kasteel te bouwen. Op dat moment is Caylus een klein stadje, maar heel snel verzamelen vele arb Lees verder...Wees de eerste om dit spel te beoordelen!

Lost Cities: Het Kaartspel
Bluf- en planningsspel voor 2 spelers. Je bouwt expedities in 5 verschillende kleuren door kaarten van laag naar hoog neer te leggen. In je beurt leg je een handkaart in een expeditie of op een aflegs Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Carcassonne - Basisspel - Nieuwe Editie
In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgeb Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Dominion Kaartspel
In Dominion probeer je tijdens het spel een zo sterk mogelijk deck te formeren, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt. De kaarten in je deck rouleren steeds van je trekstapel naar Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

De Spaanse griep
Honderd jaar geleden werd de mensheid getroffen door een ongekende catastrofe, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn. De Spaanse griep, die van 1918 tot 1920 tussen de 50 en 100 miljoen slachto Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Ticket to Ride Europe - Bordspel
Met het Ticket to Ride Europe bordspel reis je per trein over het hele continent. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je sch Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Kingdom Builder
Breid je koninkrijk uit door nederzettingen op te richten! Kingdom Builder wordt gespeeld op een variabel bord bestaande uit vier kwadranten met daarop verschillende terreinsoorten. Om beurten nemen d Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Zombie Dice - Horde Edition
Asmodee Zombie Dice Horde Edition - EN Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Bekijk ook de favoriete bordspellen van Nox hieronder. Daar staan ook heel wat leuke bordspellen bij.

Beste bordspellen van 2015

Het einde van 2015 nadert. De grootste spellenbeurs ter wereld in Essen zit erop. Tijd om een balans op te maken. In dit artikel gaan wij jullie een top 10 van de voorlopig beste spellen van 2015 voorstellen. Dit zijn gezelschapsspellen die volgens spellenliefhebbers en kenners tot de bordspellen top 10 2015 behoren. Het zijn gewoon goede spellen, waarmee je zeker geen kat in de zak koopt.

In ieder geval vind je hieronder alvast de bestverkochte bordspellen van januari 2020:

 1. De Legenden van Andor - Bordspel
 2. Istanbul - Bordspel
 3. Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
 4. Dominion
 5. Memoir '44 - Bordspel
 6. Brugge
 7. Hoogspanning Bordspel
 8. Tzolkin - de Maya kalender
 9. Cuba El Presidente
 10. Medina - Bordspel

De bekende spellenuitgevers van Nederland brengen elk jaar weer nieuwe spellen op de markt. Soms zijn het spellen die origineel in het Nederlands zijn bedacht. Maar vaker dan niet, zijn het vertalingen uit andere talen, meestal uit het Duits. Het aanbod van nieuwe leuke spellen moet in 2015 nog op gang komen. Onderstaande zijn enkele bordspellen, die in 2015 op de Nederlandse markt gekomen zijn.

Dit artikel zullen we in de loop van het jaar updaten met de nieuwste bordspellen. In Duitsland en de VS zijn al een stuk meer spellen op de markt, maar het duurt altijd even voordat de Nederlandse uitgevers zich daaraan wagen. De meeste spellen komen uit na de zomervakantie om de nieuwste spellen op Spiel Essen te kunnen presenteren.

De beste spellen van 2015

Hieronder een selectie van de beste spellen van 2015, die op de Nederlandse markt zijn gekomen. Sommige spellen zijn remakes van alwat oudere spellen. Ze zijn hier toch opgenomen, omdat dit vaak uitstekende spellen zijn, die moeilijk verkrijgbaar waren.

 1. La Granja - Gezelschapsspel
 2. El Grande Big Box
 3. Red Light A Star is Porn kaartspel Engels
 4. Machi Koro
 5. Moodzz Openhartig Classic - Kaartspel
 6. Risk 60-Jarige Jubileum Editie - Bordspel
 7. De slimste mens ter wereld - Bordspel
 8. Knipper Kikker - Kinderspel
 9. Cup King - Kinderspel

Kolonisten van Catan Reiseditie

Kolonisten van Catan kent natuurlijk iedereen. Het spel van Klaus Teuber is wereldberoemd en elke spellenfanaat is er groot mee geworden. Nou ja, de meeste dan. Na vele uitbreidingen en nieuw ontwikkelde spelmechanismen is het nu tijd om ook op vakantie Catan te kunnen spelen. Lekker op het strand, op de camping of tijdens een wandeltochtje handel en bouw je je eigen dorp en stad op het eiland Catan. Interesse? Bestel dan Kolonisten van Catan reiseditie meteen bij Bol.com!

La Granja

In La Granja, bezitten spelers kleine boerderijen bij de Alpich vijver in de buurt van het dorp Esporles op het eiland Mallorca. Na verloop van tijd, breid je je boerderij uit en lever je goederen aan het dorp. De spelers strijden zo om de titel “La Granja” voor hun landgoed!

La Granja is een fascinerend spel dat een zorgvuldige planning vereist. Timing en snelheid is van cruciaal belang. Echter, succesvolle spelers moeten kunnen omgaan met de onzekerheid van gebeurtenissen tijdens het spel. De speler die de meeste punten heeft verdiend aan het eind van het spel is de winnaar en de nieuwe eigenaar van het La Granja-landgoed!

Bekijk ook de review:

Klinkt leuk? Bestel dan La Granja meteen bij Bol.com!

Varkentjes wassen

Varkentjes wassen is een eenvoudig en snel kinderspelletje. In dit spel worden twaalf “vuile” varkens geplaatst in een vierkant op de tafel. Ze hebben 1-6 plekjes jam in één van de vier kleuren op hun rug, en ze zijn kijken in verschillende richtingen. De actieve speler gooit drie dobbelstenen die de kleur en het aantal plekken van het varken die moet worden gereinigd bepalen. De spelers gaan snel op zoek naar dit bijzondere varken en racen dan naar het stuk zeep waar het varken naar kijkt. Als deze bijzondere varken niet zichtbaar is, moeten ze in plaats daarvan de “jampot” in het midden de tabel grijpen. Als de eerste speler die iets grijpt, het juiste item pakt, draait hij het varken naar zich toe. Als het varken al op zoek was in zijn richting, neemt hij in plaats daarvan een fiche. De speler die de meeste varkens heeft verzameld aan het eind van het spel wint.

Een leuk en grappig spel voor kinderen vanaf 5 tot 9 jaar oud. Bestel Varkentjes wassen nu bij Bol.com!

 

Beste bordspellen van 2014 | De top 10 van 2014

In het jaar 2014 zagen weer talloze spellen het licht op de Nederlandse markt. Gezelschapsspellen voor jong en oud werden ook in 2014 weer veelvuldig uitgegeven. Het is in ieder geval duidelijk: bordspellen zijn hip, trendy en booming. Het is niet altijd eenvoudig door deze uitgeefwoede van spellenuitgeverijen de juiste spellen voor jou en jouw gezin of vrienden te vinden. Wij maken aan het einde van 2014 de balans op en presenteren je de beste bordspellen van 2014.
Continue reading Beste bordspellen van 2014 | De top 10 van 2014