Beste bordspellen 2017

Ook het jaar 2017 belooft weer een topspellenjaar te worden. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen. In dit artikel zullen we jullie een aantal bordspellen voorstellen die in 2017 uit zullen komen. Daar ze nog niet speelbaar zijn, kunnen we niet met 100% zekerheid zeggen dat dit top bordspellen zijn, maar de beschrijvingen geven al veel prijs.

De beste bordspellen van dit moment:

 1. Escape Room The Game: 2 Spelers Editie
 2. Dominion: Welvaart - Gezelschapsspel
 3. Codenames - Gezelschapsspel
 4. De Legenden van Andor - Bordspel
 5. Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
 6. Camel Up playmat Grandprix of the Sahara Bordspel Speelmat
 7. Ticket to Ride Nederland - Uitbreiding - Bordspel
 8. 7 Wonders Duel - Bordspel
 9. 30 Seconds Everyday Life - Bordspel
 10. Patchwork Doodle Dobbelspel

Unfair

Uit de titel kun je opmaken dat dit spel overduidelijk gemeen moet zijn. Het gaat over het bouwen van pretparken, maar dat betekent niet dat het er altijd braafjes aan toe gaat. Je moet met beperkte middelen jouw pretprak uitbreiden met atracties en ‘upgrades’. Maar je kunt ook acties sparen om zo vervelende dingen aan je tegenstanders te doen. Iets om in 2017 naar uit te kijken.

Pandemic Legacy – Seizoen 2

Het tweede deel van het uitermate populaire Pandemic Legacy. Ook nu moet je met je medespelers de wereld redden van een dodelijk virus. Klinkt als Pandemic, de normale editie, maar in Legacy behoud je je karakter. Zo ontstaat een geweldig verhaal en leef je echt mee met je personage. Benieuwd wat seizoen 2 in 2017 gaat brengen!

Tiny Epic Quest

Fans van Aziatische RPG-spellen opgelet! Dit is er een voor jullie. Spelers verkennen in dit spel de spelwereld en voltooien quests om zo punten te verdienen. Dit gebeurt alles in een kleurrijk fantasievol koninkrijk. Het komt zelfs met modulaire houten stukken, zodat je kunt zien welk gereedschap je held bij zich draagt. Naast de fanastische setting, heeft Tiny Epic Quest ook een ‘push-your-luck’ mechaniek waarvan de effecten voor iedereen meteen voelbaar zijn. Het is een slim idee dat helpt de illusie te creëren van een levende wereld die alle helden met elkaar delen. Veelbelovende strategie, verhalende en opwinding, dit ziet er uit als de hit van 2017.

Kun je niet wachten op deze spellen. Kijk dan eens naar de onderstaande bordspellen. Dit zijn de bestverkochte bordspellen van dit moment:

 

Beste bordspellen van 2016

Het jaar 2016 was een topjaar voor bordspellen. Het grootste spellenspektakel van de wereld in Essen in weer geweest. De grote spellenuitgeverijen hebben hun ouder en nieuwe spellen gepresenteerd.  Enkele van de beste spellen van jaargang 2016 zijn Terraforming Mars, A Feast for Odin en Great Western Trail. Hieronder zie je een paar recente en minder recente topspellen, die ook zeker de moeite waard zijn:

Topsellers van de maand januari 2021:

 1. Patchwork Doodle Dobbelspel
 2. Escape Room The Game: 2 Spelers Editie
 3. Dominion: Welvaart - Gezelschapsspel
 4. Codenames - Gezelschapsspel
 5. De Legenden van Andor - Bordspel
 6. Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
 7. Camel Up playmat Grandprix of the Sahara Bordspel Speelmat
 8. Ticket to Ride Nederland - Uitbreiding - Bordspel
 9. 7 Wonders Duel - Bordspel
 10. 30 Seconds Everyday Life - Bordspel

De beste spellen van Essen 2016 op een rij:

 1. Cottage garden
 2. Adrenaline: Team Play DLC
 3. The Great Sioux Trail, a Story of Mountain and Plain (1918) (a Western Clasic)
 4. Terraforming Mars Hellas & Elysium (Nederlandstalig)
 5. Somfy Opbouw drukschakelaar Inis Keo met automatisch nulpunt
 6. Tiny Epic Zombies
 7. 7 Wonders Duel - Bordspel
 8. Scythe - Bordspel

Favoriete bordspellen

Wat een goed bordspel is en wat niet, daar lopen de meningen uiteen. De ideeën over regels, mechanismen en design zijn extreem verdeeld in de bordspellenwereld. De favoriete bordspellen van de een zijn de meestgehate spellen van de ander. In dit licht stellen wij onze lievelingspellen voor.

Favoriete bordspellen
De meeste van onze favoriete bordspellen hebben hebben geen dobbelstenen.

Want smaak blijft persoonlijk. Wij kennen mensen die graag twee-en-half-uur lang Monopoly spelen en dit elke week opnieuw. Daar zitten wij niet echt naar uit te kijken. Er zijn voor ons vanzelfsprekend veel leukere (en kortere) spellen die hetzelfde niveau hebben als Monopoly. Het is ook een stukje traditie om altijd maar weer Risk te spelen, hoewel er betere alternatieven zijn.

Onze favoriete bordspellen

Bij deze presenteren wij jullie onze favoriete bordspellen. Het is een mix geworden tussen strategische lange spellen en de kortere spellen voor tussendoor. Deze lijst kan natuurlijk in de loop van de tijd veranderen en we hebben ons gelimiteerd aan tien spellen. We hebben natuurlijk meer gezelschapsspellen die we leuk vinden, maar voor deze spellen kun je ons altijd wakker maken.


Catan - Basisspel
Het Catan basisspel is de nieuwste editie van het bekende handelsspel. Het spel bevat nu miniaturen en ook het artwork is volledig aangepast. Zo kun je je nog meer inleven in de wereld van Catan! In 1 Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
Dit is het Ravensburger bordspel Puerto Rico. In 1493 ontdekt Columbus Puerto Rico, de parel van het Caribische gebied. En al een goede halve eeuw later beleeft het eiland haar eerste grote bloeiperio Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Caylus 1303
Een klassiek spel is terug! Als een van de eerste workerplacement spellen behoort Caylus tot de echte bordspelklassiekers van de jaren 2000. Het team van de oorspronkelijke ontwerpers hebben nu samen Lees verder...Wees de eerste om dit spel te beoordelen!

Lost Cities: Het Kaartspel - Kaartspel
Bluf- en planningsspel voor 2 spelers. Je bouwt expedities in 5 verschillende kleuren door kaarten van laag naar hoog neer te leggen. In je beurt leg je een handkaart in een expeditie of op een aflegs Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

999 games Carcassonne De Draak, de Fee en de Jonkvrouw
De omgeving van Carcassonne wordt geteisterd door een rondzwervende draak. Dappere helden proberen hun horigen tegen het reusachtige monster te beschermen, maar zonder hulp van de fee staan ze volkome Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Dominion: Welvaart - Gezelschapsspel
Dit spel speelt zich tussen 1337 en 1361 af in Engeland. Als boeren, wolhandelaren en bouwmeesters streven de spelers naar welvaart en aanzien. Daarbij stuiten ze steeds weer op de nazaten van uit "De Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

God en de pandemie
Sommigen zien in het coronavirus een bewijs dat we leven in de eindtijd. Anderen zien het virus als een manier van God om ons wakker te schudden. Weer anderen vinden dat het de schuld is van de Chinez Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Ticket to Ride Nederland - Uitbreiding - Bordspel
Uitsluitend speelbaar als je het basisspel in bezit hebt! Het basisspel Ticket to Ride Europa of het basisspel Ticket to Ride USA. In deze uitbreiding Ticket to Ride Nederland ga je op een fantastisch Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Kingdom Builder
Breid je koninkrijk uit door nederzettingen op te richten! Kingdom Builder wordt gespeeld op een variabel bord bestaande uit vier kwadranten met daarop verschillende terreinsoorten. Om beurten nemen d Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Zombie Dice - Horde Edition
Eat brains. Don’t get shotgunned. You are a zombie. You want brains. More brains than any of your zombie buddies. Zombie Dice is a quick and easy game for gamers and nongamers alike. Great for large Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Bekijk ook de favoriete bordspellen van Nox hieronder. Daar staan ook heel wat leuke bordspellen bij.

Beste bordspellen van 2015

Het einde van 2015 nadert. De grootste spellenbeurs ter wereld in Essen zit erop. Tijd om een balans op te maken. In dit artikel gaan wij jullie een top 10 van de voorlopig beste spellen van 2015 voorstellen. Dit zijn gezelschapsspellen die volgens spellenliefhebbers en kenners tot de bordspellen top 10 2015 behoren. Het zijn gewoon goede spellen, waarmee je zeker geen kat in de zak koopt.

In ieder geval vind je hieronder alvast de bestverkochte bordspellen van januari 2021:

 1. De Legenden van Andor - Bordspel
 2. Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
 3. Memoir '44 - Engelstalig Bordspel
 4. Terra Mystica - Engelstalig
 5. Brugge
 6. Keyflower - Bordspel
 7. Medina - Bordspel
 8. Stoom
 9. Genoa

De bekende spellenuitgevers van Nederland brengen elk jaar weer nieuwe spellen op de markt. Soms zijn het spellen die origineel in het Nederlands zijn bedacht. Maar vaker dan niet, zijn het vertalingen uit andere talen, meestal uit het Duits. Het aanbod van nieuwe leuke spellen moet in 2015 nog op gang komen. Onderstaande zijn enkele bordspellen, die in 2015 op de Nederlandse markt gekomen zijn.

Dit artikel zullen we in de loop van het jaar updaten met de nieuwste bordspellen. In Duitsland en de VS zijn al een stuk meer spellen op de markt, maar het duurt altijd even voordat de Nederlandse uitgevers zich daaraan wagen. De meeste spellen komen uit na de zomervakantie om de nieuwste spellen op Spiel Essen te kunnen presenteren.

De beste spellen van 2015

Hieronder een selectie van de beste spellen van 2015, die op de Nederlandse markt zijn gekomen. Sommige spellen zijn remakes van alwat oudere spellen. Ze zijn hier toch opgenomen, omdat dit vaak uitstekende spellen zijn, die moeilijk verkrijgbaar waren.

 1. La Granja - Gezelschapsspel
 2. El Grande Big Box
 3. Pick-a-Pig - Kaartspel
 4. Machi Koro - Kaartspel
 5. Openhartig Classic - Kaartspel
 6. 999 games Catan: 25 jaar wereldwijd jubileum
 7. De slimste Mens Ter Wereld - Bordspel
 8. Knipper Kikker - Kinderspel
 9. Cup King - Kinderspel

Kolonisten van Catan Reiseditie

Kolonisten van Catan kent natuurlijk iedereen. Het spel van Klaus Teuber is wereldberoemd en elke spellenfanaat is er groot mee geworden. Nou ja, de meeste dan. Na vele uitbreidingen en nieuw ontwikkelde spelmechanismen is het nu tijd om ook op vakantie Catan te kunnen spelen. Lekker op het strand, op de camping of tijdens een wandeltochtje handel en bouw je je eigen dorp en stad op het eiland Catan. Interesse? Bestel dan Kolonisten van Catan reiseditie meteen bij Bol.com!

La Granja

In La Granja, bezitten spelers kleine boerderijen bij de Alpich vijver in de buurt van het dorp Esporles op het eiland Mallorca. Na verloop van tijd, breid je je boerderij uit en lever je goederen aan het dorp. De spelers strijden zo om de titel “La Granja” voor hun landgoed!

La Granja is een fascinerend spel dat een zorgvuldige planning vereist. Timing en snelheid is van cruciaal belang. Echter, succesvolle spelers moeten kunnen omgaan met de onzekerheid van gebeurtenissen tijdens het spel. De speler die de meeste punten heeft verdiend aan het eind van het spel is de winnaar en de nieuwe eigenaar van het La Granja-landgoed!

Bekijk ook de review:

Klinkt leuk? Bestel dan La Granja meteen bij Bol.com!

Varkentjes wassen

Varkentjes wassen is een eenvoudig en snel kinderspelletje. In dit spel worden twaalf “vuile” varkens geplaatst in een vierkant op de tafel. Ze hebben 1-6 plekjes jam in één van de vier kleuren op hun rug, en ze zijn kijken in verschillende richtingen. De actieve speler gooit drie dobbelstenen die de kleur en het aantal plekken van het varken die moet worden gereinigd bepalen. De spelers gaan snel op zoek naar dit bijzondere varken en racen dan naar het stuk zeep waar het varken naar kijkt. Als deze bijzondere varken niet zichtbaar is, moeten ze in plaats daarvan de “jampot” in het midden de tabel grijpen. Als de eerste speler die iets grijpt, het juiste item pakt, draait hij het varken naar zich toe. Als het varken al op zoek was in zijn richting, neemt hij in plaats daarvan een fiche. De speler die de meeste varkens heeft verzameld aan het eind van het spel wint.

Een leuk en grappig spel voor kinderen vanaf 5 tot 9 jaar oud. Bestel Varkentjes wassen nu bij Bol.com!

 

Beste bordspellen van 2014 | De top 10 van 2014

In het jaar 2014 zagen weer talloze spellen het licht op de Nederlandse markt. Gezelschapsspellen voor jong en oud werden ook in 2014 weer veelvuldig uitgegeven. Het is in ieder geval duidelijk: bordspellen zijn hip, trendy en booming. Het is niet altijd eenvoudig door deze uitgeefwoede van spellenuitgeverijen de juiste spellen voor jou en jouw gezin of vrienden te vinden. Wij maken aan het einde van 2014 de balans op en presenteren je de beste bordspellen van 2014.
Continue reading Beste bordspellen van 2014 | De top 10 van 2014