Twilight Struggle

a game of snakes and ladders on the grass

VD Photography op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

“Het trompetgeschal roept ons weer op, niet om de wapens op te nemen, noch om te strijden, alhoewel wij klaar zijn, maar om de last te dragen van een lange duistere strijd”. – John F. Kennedy.

In 1945 brachten de geallieerde troepen Hitlers oorlogsmachine ten val, terwijl het meest verwoestende wapen uit onze geschiedenis het Japanse Keizerrijk op de knieën kreeg tijdens een vuurstorm. Waar eens vele grote mogendheden regeerden, restten er nu slechts twee. De wereld kon maar enkele maanden genieten van deze opluchting voor alweer een nieuw conflict dreigde. De strijd die de wereld de voorbije decennia leverde is niets in vergelijking met dit nieuwe conflict. Dit conflict wordt niet gevoerd door soldaten en tanks, maar door spionnen en politici, wetenschappers en intellectuelen, artiesten en verraders. Twilight Struggle wordt met twee spelers gespeeld.

Simulatie van intriges ten tijde van de Koude Oorlog

Het spel simuleert de 45 jaar durende koude oorlog tussen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten met al zijn intriges. De hele wereld is het strijdtoneel waar deze twee grootheden strijden om hun eigen ideologieën en levenswijze.Het spel begint in het door oorlog geteisterde Europa waar de twee supermachten de macht naar zich toe willen trekken en eindigt in 1989 waarin enkel de Verenigde Staten nog overeind blijft.

Twilight Struggle is gebaseerd op enkele klassieke oorlogsspellen zoals “We the People” and “Hannibal: Rome vs Carthage. Het is een spel dat je snel kan spelen en dat niet al te ingewikkeld is. Het bord is een wereldkaart van die periode waarop spelers pionnen verplaatsen en invloed kunnen uitoefenen om bondgenoten aan te trekken en zo controle krijgen over hun supermacht. Net zoals bij andere kaartspelen van GMT is het een uitdaging om de juiste beslissingen te nemen. Hoe kan je het best jouw kaarten en pionnen gebruiken wanneer je maar over beperkte middelen beschikt? De gebeurteniskaarten maken het spel extra spannend en pittig. Deze kaarten beschrijven een hele scala aan historische gebeurtenissen, gaande van de Arabisch-Israëlische conflicten van 1948 en 1967 tot Vietnam en de U.S.-vredesbeweging tot de Cubaanse wapencrisis en nog meer van deze incidenten die de wereld op de rand van een nucleaire vernietiging brachten. Subsystemen leggen de Space Race vast net als de nucleaire spanningen met de mogelijkheid van een nucleaire oorlog die het spel kan stoppen.

Een luxe uitvoering uit 2009 heeft enkele veranderingen ten opzichte van het basisspel. De upgrade-kit voor wie de vorige versie heeft, bestaat uit het volgende: Er bestaan ook uitvoeringen met luxe wereldkaarten en een luxe Europese countersheet. Componenten: TIJDSAANDUIDING: ongeveer 3-5 per beurt. KAARTAANDUIDING: punt tot punt systeem. UNIT AANDUIDING: markeren – AANTAL SPELERS: 1-2 ONTWERP: Ananda Gupta & Jason Matthews, WERELDKAART, KAARTJES & ONTWERP: Mark Simonitch.

Belangrijke errata voor Twilight Struggle

Fase E (Check status militaire operaties) en fase F (Toon kaart) moeten van volgorde veranderen wanneer je het spel speelt, zodanig dat Fase E (Toon kaart) fase F wordt (Check status militaire operaties). Verder is Fase E (Toon kaart) niet langer een regel (en is daardoor niet langer optioneel). De kaarten 4.5F (nu 4.5E) en 11.1 moeten enkel worden geïnterpreteerd als nodig voor het onderzoek van het onderste deel van de kaart – het gedeelte met de rode streep – om na te gaan dat geen van deze scorende kaarten zijn.

Een videoreview