Agricola

a couple of men sitting at a table

2H Media op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

In het spel Agricola ben je een boer die samenleeft met zijn echtgenote in een houten huisje. Per beurt mag je slechts 2 acties uitvoeren, één voor de boer en één voor zijn echtgenote. Alle acties hebben te maken met het werk op een boerderij: klei, hout of stenen verzamelen, afsluitingen bouwen, enz. … Misschien denk je wel aan kinderen om mee te helpen op de boerderij, maar eerst moet je jouw huisje uitbreiden. En wat geef je al die mondjes te eten?

Het spel heeft heel wat moeilijkheidsgraden. Die worden bepaald door gebruik (of het niet gebruiken) van de twee voornaamst soorten kaarten: “Kleine verbeteringen” en “ambachten”. In de versie voor beginners (de familievariant in de U.S.) worden deze kaarten helemaal niet gebruikt. In de versie voor gevorderden vind je in de U.S. uitgave drie graden van beide types van kaarten, Basis (E-stapel), Interactief (I-stapel) en Complex (K-stapel). Het spelregelboek spoort de spelers aan om te experimenteren met de verschillende stapels. Er bestaan ook stapels die later uitgekomen zijn, zoals de Z-stapel en de L-stapel. Agricola is een spel gebaseerd op beurtrollen.

Agricola: een prachtig bordspel met 14 rondes

Het bestaat uit 14 rondes die 6 verschillende stadia doorlopen. Op het einde van elke stadium wordt er geoogst (Na ronde 4, 7, 9, 11, 13 en 14). Elke speler start met de twee deelnemers (de boer en zijn echtgenoot) en kan zo twee beurten of acties per ronde maken. Er zijn verschillende opties, en naarmate het spel vordert, komen er meer en meer. Je begint met het omdraaien van een actie kaart. Probleem: elke actie kan maar één keer uitgevoerd worden per ronde door een bepaalde speler. De belangrijkste zaken moeten dus eerst gedaan worden.

Elke speler start ook met 7 ambachtskaarten (van de meer dan 160 ambachtskaarten in totaal) en 7 kaarten voor kleine verbeteringen (van de meer dan 140 kaarten voor kleine verbeteringen in totaal) dat hij/zij mag gebruiken tijdens het spel, wanneer dit in zijn/haar strategie past.

Er zijn trouwens oneindig veel strategieën, afhankelijk van de kaarten die je in jouw hand hebt. Soms is het een goede keuze om je eigen koers te volgen en soms is het beter om te reageren op de acties van jouw tegenstander.

Bekijk een review van Agricola bordspel