10 beste coöperatieve bordspellen

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5.00 van 5)
Loading...Loading...
Pandemie 5

Samenwerken in spellen op een coöperatieve manier? Eigenlijk speel je toch altijd tegen elkaar? Vaak, maar niet altijd. De laatste jaren is er een heuse boom geweest in coöperatieve spellen. Samenwerken is hip. Maar welke bordspellen in deze categorie zijn het leukst? Ik stel je mijn persoonlijke top 10 voor.

Pandemic Legacy Blue - Bordspel Dat samenwerking niet tot saaie spellen leidt, laat onderstaande lijst wel zien. Om samen proberen het spel ‘te verslaan’ vereist vaak heel wat denkwerk en hachelijke momenten. Je moet als spelers goed kunnen communiceren en plannen om met elkaar het spel tot een goed einde te brengen. Vaak zijn coöperatieve spellen als je ze de eerste keer erg moeilijk te verslaan, maar als je ze vaker speelt, dan begin je de tactiek beter te begrijpen en wordt het soms een makkie. Daarom hebben goede coöperatieve gezelschapsspellen moeilijkheidsgraden, zodat het spel ook leuk blijft als je alle ins en outs kent.

Een veel gehoorde klacht over bordspellen waarbij je moet samenwerken is de expertspeler. Deze speler heeft het spel al veel vaker gespeeld als zijn medespelers en vertelt iedereen wat hij of zij te doen heeft. Dit kan inderdaad een ‘probleem’ zijn, wat vaak niet makkelijk op te lossen is. Hopelijk speel je met een expertspeler, die zich terug weet houden, of de spelers op een aangename de diepere strategie van het spel leert. Hoe gaan jullie hiermee om? Zet je reactie onder dit bericht.

In de top 10 ga ik alleen op pure coöperatieve spellen. In deze spellen is er geen sprake van een verrader of verraders, die niet bekend is. Dat is weer een heel ander genre, waar ik een aparte top tien van zal gaan maken. Een spel als Scotland Yard, waarbij je tegen een verrader speelt, hoort ook niet in dit rijtje thuis, vind ik. Laat je mening weten in de reacties onder dit bericht.

10 beste coöperatieve bordspellen

 1. Robinson Crusoe
 2. Pandemic Legacy
 3. Eldritch Horror
 4. Escape the Room (tip!)
 5. Gloomhaven
 6. TIME Stories
 7. Pandemic
 8. EXIT Het Spel
 9. Mysterium
 10. Mice and Mystics
 11. Ghost Stories

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *