Agricola Review

a close up of a monopoly board game

William Warby op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 3 september 2015

Auteur: Uwe Rosenberg Tijdsduur: 60 – 150 minuten Spelersaantal: 2-5 Leeftijd: 10+

In Agricola, je bent een boer in een houten hut met uw echtgenoot en weinig anders. Op zijn beurt, krijg je slechts twee acties, een voor u en een voor de echtgenoot, te nemen van alle mogelijkheden die u op een boerderij te vinden is: het verzamelen van klei, hout of steen; bouwhekken; enzovoort. Je zou kunnen denken over het hebben van kinderen om meer werk volbracht, maar eerst moet je je huis uit te breiden. En wat ga je alle kleine rugrats voeden?

Het spel ondersteunt vele niveaus van complexiteit, met name door het gebruik (of niet-gebruik) van twee van de belangrijkste soorten kaarten, kleine verbeteringen en Beroepen. In de versie van de beginners (de Familie Variant in de Amerikaanse release), zijn deze kaarten niet worden gebruikt op alle. Voor geavanceerde spelen, de Amerikaanse release omvat drie niveaus van beide soorten kaarten; Basis (E-deck), Interactieve (I-deck) en Complex (K-deck) en de spelregels moedigt spelers om te experimenteren met de verschillende dekken en mengsels daarvan. Aftermarket dekken zoals de Z-Deck en de L-Deck bestaan ​​ook.

Agricola is een turn-based spel. Er zijn 14 spelronden zich in 6 fasen met een oogst aan het eind van elke fase (na Rondes 4, 7, 9, 11, 13 en 14). Elke speler begint met twee spelen tokens (boer en echtgenoot) en kan dus twee slagen, of acties, per round nemen. Er zijn meerdere opties, en terwijl het spel vordert, zul je meer en meer hebben: eerste ding in een ronde wordt een nieuwe actiekaart omgedraaid. Probleem: Elke actie kan worden genomen door slechts één speler elke ronde, dus het is belangrijk om een ​​aantal dingen te doen met een hoge voorkeur. Elke speler begint ook met een hand van 7 Beroep kaarten (van meer dan 160 in totaal) en 7 Minor Verbetering kaarten (van meer dan 140 in totaal) dat hij / zij kan gebruiken tijdens het spel als ze passen in zijn / haar strategie. Spreken van die, zijn er talloze strategieën, wat afhankelijk van uw kaart hand. Soms is het een goede keuze om op koers te blijven, en soms is het beter om de acties van je tegenstanders ‘te reageren.