War of the Ring

a group of buttons sitting on top of a wooden table

Shamoil op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

Let op: dit is de Nederlandse eerste editie.

In het spel War of the Ring heeft één speler de controle over de Vrije Volken, de andere speler controleert het Duistere Leger. Aanvankelijk zien de Vrije Volken er tegenop om Sauron aan te vallen. Zij moeten dus óf aangevallen worden door Sauron óf door Gandalf en andere metgezellen aangespoord worden om de strijd aan te gaan.

Spelverloop War of the Ring

Dit wordt uitgewerkt in het politieke spoor. In deze fase wordt beslist of een Natie klaar is om te strijden in de War of the Ring. Het spel kan gewonnen worden door een militaire overwinning. Dit houdt in dat Sauron een bepaald aantal steden of vestingen van de Vrije Volken verovert of vice versa.

Maar de Vrije Volken hopen natuurlijk de Ringdrager te vinden. Terwijl de verschillende legereenheden strijden door Midden-Aarde, probeert het Genootschap van de Ring in het geheim de Doemberg te bereiken om de Ring te vernietigen. Sauron is zich niet bewust van de echte bedoelingen van zijn vijanden, maar zoekt in Midden-Aarde de kostbare Ring. Het Genootschap zal dus te maken krijgen met heel wat gevaren. De metgezellen kunnen de Vrije Volken aansporen om te strijden tegen Sauron.

De speler van de Vrije Volken moet dus een evenwicht vinden tussen het beschermen van de Ringdrager en het opstellen van een goede verdediging tegen het Duistere Leger, zodat deze Midden-Aarde niet bereikt voor de Ringdrager zijn taak heeft volbracht. Elke spelbeurt draait rond het resultaat van de Actiedobbelstenen: de dobbelsteen bepaalt de actie die een speler kan uitvoeren. Verschillende acties zijn mogelijk: je kan legers of karakters verplaatsen, je kan troepen aanwerven of je kan verder gaan met een politiek spoor.

Met een Actiedobbelsteen kan je ook Gebeurteniskaarten trekken of spelen. Gebeurteniskaarten stellen een aantal specifieke gebeurtenissen (of gebeurtenissen die zich konden hebben voorgedaan) voor uit het verhaal In de Ban van de Ring. Elke Gebeurteniskaart kan het spel een onverwachte wending geven. Er kunnen zich speciale acties door voordoen of het kan het verloop van de strijd wijzigen.

Video over War of the Ring (second edition)