Vinhos

a board game on a table

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 mei 2017

In het spel Vinhos (Portugees voor wijn) draait alles om de productie van wijn. Portugal mag dan een klein land zijn, toch is het een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Een spelletje Vinhos is de ideale manier om dit land beter te leren kennen.

Zes wijnjaren in Vinhos

Het spel wordt gespeeld in zes ronden (wijnjaren). Spelers moeten hun wijngaarden opbouwen, de beste druiven kweken, de slimste wijnkenners zoeken, wijnbeurzen bezoeken en hun tegenstanders ervan overtuigen dat zij de beste wijnboeren van de streek zijn. De spelers, wijnboeren uit Portugal, moeten wijngaarden aanplanten, wijn maken en hiermee zoveel mogelijk punten proberen te scoren. Met hun beste wijnen nemen ze deel aan wijnbeurzen waardoor ze beroemd kunnen worden en prijzen in de wacht kunnen slepen. Prikkel je zintuigen en geniet van het maken van je eigen wijn en de roem die deze je zal geven.

De productie van Portugese wijn

Op de achterkant van de doos: in het spel Vinhos (Portugees voor wijn) kruip je in de huid van een Portugese wijnboer. Over een periode van zes jaar probeer je je bedrijf uit te bouwen door in de diverse regio’s van Portugal heuse wijnhuizen op te richten. Hiervoor moet je wijngaarden kopen en deze goed mogelijk runnen. Gespecialiseerde wijnkenners zullen je helpen om wijnen van hoogstaande kwaliteit te produceren, terwijl topspecialisten jouw wijnen zullen aanprijzen op de wijnbeurs ‘Feira Nacional do Vinho Português’. Door je wijnen aan de lokale bevolking te verkopen zal je bedrijf een plaats op de markt veroveren, je inkomsten zullen stijgen waardoor je je bedrijf verder zal kunnen uitbreiden en je zal je wijnkenners kunnen betalen. Maar zoals iedereen weet, is geld alleen niet voldoende om beroemd te worden. Om je reputatie op de internationale markt hoog te houden, moet je tegemoet komen aan de eisen van verschillende landen door consequent kwaliteitswijnen uit te voeren. Af en toe zal een wijnbeurs gehouden worden. Het is aan jou om te beslissen wanneer je het best aankondigt welke wijnen je er zal voorstellen. Als jouw wijn uitgeroepen wordt als de beste wijn van de beurs, dan zal jouw bedrijf kunnen genieten van eeuwige roem! Als je het spel voor de eerste keer speelt, speel het dan nog niet met het maximum aantal spelers. Vroeger was het spel Vinhos bekend onder de naam Vinícola.

Bekijk hier een video van Vinhos

https://www.youtube.com/watch?v=VoX0FLDtPBM