Ticket to Ride

a couple of men sitting at a table

2H Media op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 juni 2016

Door het eenvoudig en aangenaam spelverloop kan je Ticket to Ride in amper 15 minuten leren spelen. Ondanks zijn eenvoud laat het de spelers toch intens strategische en tactische beslissingen nemen in elke beurt. De spelers verzamelen kaarten van verschillende soorten treinstellen die ze dan kunnen gebruiken om spoorweglijnen aan te leggen in Noord-Amerika. Hoe langer de route, hoe meer punten ze verdienen.

Door bestemmingskaarten – dit zijn kaarten die veraf gelegen steden met elkaar verbinden – kunnen spelers extra punten verdienen. Ook voor de langste route worden op het einde van het spel extra punten uitgedeeld. “De regels zijn zo simpel dat je ze op een treinkaartje kan neerpennen.

Spanning in Ticket to Ride

In elke beurt neem je ofwel kaarten, maak je een spoorlijn of krijg je extra bestemmingskaarten”, zegt de ontwerper van het spel, Alan R. Moon. “De balans tussen hebzucht (steeds meer kaarten verzamelen) en de angst om een belangrijke route aan een tegenstander te verliezen zorgt voor de spanning in het spel.”

Mooie illustraties en componenten

Ticket to Ride volgt de traditie van Days of Wonder, waarbij een groot spelbord met mooie illustraties en gedetailleerde componenten gebruikt worden. Het spel heeft een extra grote landkaart van Noord-Amerika, 225 speciaal ontworpen treinstellen, 144 geïllustreerde kaarten en houten markers. Sedert de voorstelling van het spel en door de verschillende prijzen die het spel kreeg is Ticket to Ride uitgegroeid tot één van de meest populaire spellen. Het is eenvoudig aan te leren en heeft voldoende actiemogelijkheden en spanning om nieuwe spelers enthousiast het spel te laten spelen. Het spel maakt deel uit van de volledige Ticket to Ride serie.

Videoreview van Ticket to Ride