Ticket to Ride - Märklin

a group of buttons sitting on top of a wooden table

Shamoil op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 2 december 2017

Ticket to Ride: Märklin is het derde spel in de serie Ticket to Ride van de uitgever Days of Wonder. Het spel maakt gebruik van een kaart van Duitsland en elke speelkaart beeldt een andere Märklin-trein uit. Bij het spel hoorde oorspronkelijk ook een dvd met informatie over alle modellen Märklin treinen, maar in de meer recentere versies krijgt je deze dvd er niet meer bij.

Met Ticket to Ride: Märklin naar het buitenland

Ticket to Ride: Märklin is een heel uitgebreide uitgave in de Ticket to Ride-serie, waarbij spelers niet alleen van stad naar stad kunnen reizen, maar ook vanuit verschillende steden naar andere landen. Er wordt ook gebruik gemaakt van een nieuw spelmechanisme met passagier tokens en locomotief tokens. Bij de opzet van het spel worden een aantal locomotief tokens in de gekozen steden geplaatst. Deze tokens zorgen later in het spel voor overwinningspunten. De waarde van deze tokens vermindert naarmate er meer tokens in dezelfde stad geplaatst worden. Spelers moeten dus snel tewerk gaan willen ze tokens met een hoge waarde verzamelen. Deze tokens kunnen door de spelers verzameld worden door hun passagiers (3 per speler) in de steden te plaatsen en hen tijdens de volgende beurt met de trein te laten reizen.

Passagierskaartjes verkopen voor bonussen

Als een speler een verbinding maakt tussen zijn eigen treinnetwerk kost dit hem niets en kan hij het hoogste locomotief token nemen van elke stad waar zijn trein door rijdt. Een passagier kan ook reizen door de gebieden van andere spelers. Hiervoor moet de passagier echter een passagierskaartje kopen. De speler die het grootste aantal passagierskaartjes verkoopt, krijgt een bonus van 10 overwinningspunten. Dit in tegenstelling tot het basisspel waar de 10 bonuspunten verdiend worden door het aanleggen van het langste treinnetwerk.

Bekijk hier een video van Ticket to Ride: Märklin

https://www.youtube.com/watch?v=KzGXKBsBxDg