Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016
In het land van Terra Mystica wonen 14 verschillende volkeren in zeven landschappen. Elke groep is gebonden aan hun eigen woonomgeving. Om te zich als groep te ontwikkelen en te groeien moeten ze hun woongebied inrichten door hun land te bebouwen. Hiervoor moeten ze de strijd aangaan met andere groepen. Het spel Terra Mystica heeft niet veel met geluk te maken, maar met strategische planning.
Elke speler staat aan het hoofd één van de 14 groepen. De speler moet op een listige en handige manier proberen om te heersen over een zo groot mogelijk gebied en de vaardigheden van die groep ontwikkelen. Er zijn ook vier religieuze bewegingen waarin je kan evolueren. Om dit allemaal te kunnen doen heeft elke groep speciale vaardigheden en capaciteiten. Om beurt voeren de spelers hun acties uit met behulp van de middelen die ze ter beschikking hebben.
Terra Mystica: een prachtig spel
Verschillende gebouwen zorgen ervoor dat spelers verschillende middelen hiervoor kunnen krijgen. Huizen zorgen voor meer werknemers. Door huizen te ruilen kunnen de spelers rijker worden. Vestigingen ontgrendelen speciale capaciteiten van een groep en tempels zorgen ervoor dat je jouw godsdienst, jouw land en jouw capaciteiten op zee kan ontwikkelen. Gebouwen kunnen opgewaardeerd worden, huizen kunnen omgevormd worden tot handelswoningen, handelswoningen kunnen zich ontwikkelen tot vestigingen of tempels. Eén tempel kan opgewaardeerd worden tot een heiligdom. Elke groep moet ook zijn vaardigheden om het land aan te leggen ontwikkelen, net zoals hun vaardigheden met schepen op de rivieren.
De verschillende groepen met hun woonomgeving zijn ……. De nabijheid van andere groepen kan in Terra Mystica zowel positief als negatief zijn. Als je dicht bij een andere groep leeft, geeft dit je extra kracht, maar het betekent ook dat het moeilijk wordt om jouw woonomgeving uit te breiden.