Taipan

a close up of a table with small objects on it

ibmoon Kim op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 juni 2016

Tai Pan is een Chinees kaartspel waarbij je kaarten moet afleggen en ondertussen punten moet scoren. Het spel heeft 52 gewone kaarten en 4 speciale kaarten: de hond, de Feniks, de draak en de Mahjongg.

Kaartencombinaties

De startspeler bepaalt welke combinatie er gespeeld wordt: een enkele kaart, een paar, een straat, full house, enz. of hij mag ook passen. Als de combinatie van de kaarten van de eerste speler niet wordt overtroffen, wint hij en het spel begint van voor af aan. De eerste kaartcombinatie is bepalend voor welke kaarten er mogen gespeeld worden: als er gestart wordt met een enkele kaart, mogen alleen maar enkele kaarten gespeeld worden, als er gestart wordt met een straat van 7 kaarten, mag enkel deze combinatie gevolgd worden, enz. De laatste speler van een ronde geeft alle kaarten die hij won aan de startspeler en de kaarten die niet gespeeld werden gaan naar het andere team. Vijven, tienen en koningen zijn respectievelijk 5, 10 en 10 punten waard.

Bonuspunten bij Tai Pan

Er kunnen ook bonuspunten verdiend worden. Als je bij het begin van het spel denkt dat je als eerste al jouw kaarten kan kwijtraken, roep je: “Tai Pan.” Slaag je daar inderdaad in, dan krijgt jouw team 100 bonuspunten, zo niet dan verliest het team 100 punten. Bij het begin van het spel worden de kaarten gedeeld in een set van 8 en een set van 6. Na het verkrijgen van de eerste set met 8 kaarten, kan je ook “Grote Tai Pan” roepen voor een bonus van 200 punten. Als beide spelers van een team een ronde uitspelen voor de spelers van het andere team, worden geen punten gegeven voor de kaarten en het winnende team verdient 200 punten. Het team dat als eerste 1.000 punten scoort, wint het spel.

Video van Taipan ook wel Tichu genoemd