Suburbia

a group of people sitting around a table playing a game

Tomas Martinez op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 april 2016

In het spel Suburbia probeert elke speler een zo groot mogelijke stad te bouwen en te ontwikkelen. Door middel van zeshoekige tegels bouw je residentiële, commerciële, stedelijke en industriële gebieden. Je kan ook speciale bezienswaardigheden oprichten die extra voordelen opleveren en je kan gebruik maken van middelen uit nabijgelegen steden. De bedoeling is om een zo groot mogelijk bevolkingsaantal te krijgen in jouw stad.

Suburbia is een tegelspel

Suburbia is een opbouwend tegelspel waarbij elke speler de economie en de infrastructuur van hun stad probeert uit te breiden. De eerste opzet is dat de stad in zijn eigen onderhoud kan voorzien waarna deze zich kan ontwikkelen tot een rendabele stad met een zo groot mogelijk bevolkingsaantal. Naarmate de stad zich ontwikkelt, groeien ook jouw inkomsten en reputatie. Een groter inkomen betekent meer cash om betere en meer waardevolle gebouwen te kopen: een internationale luchthaven of een gigantisch kantoorgebouw. Een betere reputatie betekent een groter bevolkingsaantal. (De stad met het grootste bevolkingsaantal wint uiteindelijk het spel.)

Altijd anders

In elk spel stelt elke speler een eigen doel voorop dat zorgt voor een aanvullende bevolkingstoename en de beschikbare gebouwen zijn in elk spel zijn verschillend. Zo speel je nooit tweemaal exact hetzelfde spel.

Tom Vasel reviewt Suburbia