Steam

a brick chimney with flowers

omid roshan op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 2 mei 2016

In het spel Steam bouw je spoorwegen en lever je goederen langs een voortdurend veranderend netwerk van sporen en stations. Je bouwt de spoorlijnen, ontwikkelt steden, moderniseert jouw trein en verzamelt de juiste goederen om deze op verschillende plaatsen te kunnen leveren.

Meer inkomsten, meer punten

Probeer zoveel mogelijk goederen te leveren om meer inkomsten te krijgen of overwinningspunten te scoren. Om te overwinnen moet je een balans vinden tussen investeringen en jouw opdracht. Het spel heeft een prachtig, dubbelzijdig spelbord. De landkaarten op elke zijde geven prachtig de terreinen, dorpen en steden weer bij het begin van het spoorweg tijdperk. De kaart van het noordoosten van de USA en Canada is geschikt voor 3 tot 4 spelers. Als je met 4 tot 5 spelers speelt, gebruik dan de Europese kaart van het Rijn-Ruhrgebied.

Steam: veel uitbreidingen

Het spel Steam kan op verschillende kaartvarianten en -uitbreidingen gespeeld worden, dus zijn er stukken bijgevoegd voor 6 spelers. Het spel lijkt op het spel “The Age of Steam” met enkele aanpassingen aan het spelmechanisme en het design. De inkomstentracks, de trein levels, enz. staan op het bord rond de kaart, zodat ook andere kaarten op het bord kunnen gebruikt worden, zonder de tracks te bedekken.

Vergelijking van Steam met andere treinspellen