Small World

graphical user interface

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 oktober 2016

In het spel Small World leveren de spelers strijd om de wereld, die veel te klein is om iedereen een plaatsje te geven, te veroveren en te beheersen. Het spel werd ontworpen door Philippe Keyaerts en is het vervolg op zijn fantasierijke spel Vinci, dat trouwens heel wat prijzen in de wacht heeft gesleept.

Vreemde karakters in Small World

In Small World krijgen spelers te maken met heel wat vreemde karakters zoals dwergen, tovenaars, amazones, reuzen, aardmannen en zelfs gewone mensen die hun legers inzetten om territorium te veroveren en aangrenzende stukken land in te palmen om zo andere rassen van de wereldbol te verdrijven. Door de juiste combinatie van vertegenwoordigers uit de veertien verschillende fantasierijke rassen en twintig unieke speciale krachten kunnen spelers hun rijk uitbreiden – vaak ten koste van hun zwakkere buren.

Verval van beschavingen

Ze moeten echter ook weten wanneer ze hun eigen te ruim geworden beschaving moeten in verval laten gaan en een nieuwe moeten samenstellen. Bij elke beurt gebruiken spelers ofwel de verschillende tegels van hun eigen ras (type van wezens) om aangrenzend (normale) territorium te bezetten – waarbij ze zwakkere vijandelijke rassen kunnen verslaan – ofwel kunnen ze hun eigen ras in verval laten gaan. Een ras in verval laten gaan gebeurt door de tegels om te draaien op hun zwart-witte zijde.

Op het einde van een beurt scoren spelers één punt (munt) voor elk territorium dat hun ras bezit. Spelers kunnen tegelijkertijd één actief en één ras in verval bezitten op het speelbord. De bezettingsgraad kan variëren volgens de speciale kenmerken van het ras en het territorium dat zij bezitten. Na de laatste ronde wint de speler met de meeste munten het spel.

Recensie van Small World