Sint-Petersburg

a board game on a table

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 2 december 2017

Op 16 mei 1703 richtte Tsaar Peter de Grote het eerste voor die tijd moderne gebouw op in Sint-Petersburg. Dit gebouw was de aanleiding voor de oprichting van tal van andere gebouwen en voor de ontwikkeling van een gigantische stad. In het spel Sint-Petersburg probeer je gebouwen op te richten en dit doe je door ambachtslieden en edellieden aan te stellen. Ook je tegenstanders willen natuurlijk prestigieuze gebouwen oprichten en deinzen er niet voor terug om zich hiervoor de gewenste kaarten zomaar toe te eigenen.

Tsaar Peter de Grote achterna met Sint-Petersburg

Op het spelbord kan je de score van de spelers bijhouden en de trekstapels leggen. Spelers moeten zoveel mogelijk kaarten proberen te verzamelen. Het aantal ronden van een spelletje Sint-Petersburg hangt af van het aantal spelers en het aantal kaarten waarmee gespeeld wordt. Tijdens een rondje Sint-Petersburg moeten de spelers eerst en vooral ambachtslieden inhuren die voor middelen zorgen om aankopen te doen. Daarna moeten ze gebouwen oprichten om hiermee overwinningspunten binnen te halen. Vervolgens trekken ze de kaarten die de adel vertegenwoordigen om geld en punten te verdienen en die de eindscore zullen bepalen. Tot slot beschikt het spel ook nog over unieke kaarten uit elke categorie die nog grotere voordelen kunnen opleveren.

Groeiende rijkdom naarmate het spel vordert

Gedurende de eerste ronde beschikken de spelers nooit over voldoende geld om elke kaart die ze willen aan te kopen. Naarmate het spel vordert worden ze steeds rijker en zouden ze de gewenste kaarten kunnen kopen, maar helaas zijn deze soms niet meer beschikbaar.

Bekijk hier een video van Sint-Petersburg

https://www.youtube.com/watch?v=i-tkL-nxYfg