Scythe

a man sitting at a table playing a board game

2H Media op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 december 2017

In het Europa van de jaren twintig heerst er grote onrust. De asresten van de eerste Grote Oorlog maken de witte sneeuw grauw. De kapitalistische stadstaat, bekend onder de naam ‘The Factory’ die tijdens de oorlog de troepen voorzag van allerlei materiaal heeft zijn deuren gesloten en trekt de aandacht van verschillende nabijgelegen landen.

Een bezoek aan de jaren twintig met Scythe.

Scythe is een worker placement en economisch getint bordspel dat zich afspeelt in de jaren twintig. Het is een tijd van landbouw en oorlog, gebroken harten en verroeste uitrustingen, vernieuwing en heldhaftigheid. Elke speler vertegenwoordigt een karakter van een van de vijf Oost-Europese naties die proberen fortuin te maken en de gronden rond de mysterieuze ‘Factory’ in te palmen. Spelers veroveren gebieden, stellen troepen samen, oogsten grondstoffen, lijven dorpelingen in, richten gebouwen op en stellen reusachtige machines in werking. Elke speler begint het spel met verschillende hulpmiddelen (kracht, geldstukken, scherpzinnigheid en populariteit), een eigen startpositie en een geheime missie. Elke natie heeft een eigen startpositie, die zich altijd op dezelfde plaats bevindt.

Bepaal als speler zelf het spelverloop.

Tijdens het spel hebben alle spelers de volledige controle over hun eigen lot. Het geluk speelt alleen een rol bij het toekennen de individuele geheime missiekaarten en de ontmoetingskaarten die spelers trekken als ze in contact komen met de burgers van de gebieden die ze ontdekken. Elke ontmoetingskaart biedt de spelers verschillende mogelijkheden waarmee ze het geluk een handje kunnen helpen. Ook de gevechten die de spelers aangaan worden niet bepaald door het toeval, maar door keuzes die de spelers zelf maken. Scythe maakt gebruik van een vlot actieselectiemechanisme (geen verschillende ronden of fasen) dat niet alleen zorgt voor een aangenaam spelverloop, maar ook de wachttijd van de verschillende spelers beperkt. Spelers kunnen anderen aanvallen en hun winstkansen tegengaan, maar toch kan geen enkele speler uit het spel gespeeld worden. Tijdens elke ronde moeten motoren geconstrueerd worden. Spelers kunnen hun acties aanpassen om efficiënter te werk te gaan, constructies oprichten om zo hun positie op de kaart te verbeteren, nieuwe krachten verzamelen om de mogelijkheden van hun karakters te verhogen, machines in werking kunnen stellen om tegenstanders ervan te weerhouden om aan te vallen en hun grenzen verleggen om meer en betere hulpmiddelen te verzamelen. Hierdoor krijgt het spel een extra spannende toets en verloopt het spel heel vlot. Door de volgorde waarin de spelers hun machines optimaliseren, krijgt elk spelletje Scythe een eigen karakter. Je kan dit spel dus steeds weer opnieuw spelen, zonder dat dit gaat vervelen.

Bekijk hier een video van Scythe.

https://www.youtube.com/watch?v=LIDxuqsN3nY&t=70s