Robinson Crusoe - Adventures on the Cursed Island

a table with a game board and game pieces on it

Jacques Dillies op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island voert de spelers mee naar een verlaten eiland waar ze als schipbreukelingen spannende avonturen beleven. Als overlevenden van een scheepsramp staan ze op het verlaten eiland voor verschillende uitdagingen: ze moeten schuilplaatsen bouwen, voedsel vinden, de strijd aangaan met wilde dieren en zichzelf beschermen tegen barre weersomstandigheden. Hun schuilplaatsen moeten afgesloten worden, dieren moeten getemd worden en er moeten wapens en gereedschap gemaakt worden.

Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island: Hoe werkt het?

De spelers beslissen zelf welke richting het spel uitgaat en hoe hun nederzetting er zal uitzien na weken hard werken. Zullen zij er ondertussen in slagen het geheim van het eiland te ontdekken? Vinden ze de schat van de piraten of een verlaten dorp? Ontdekken zij een ondergrondse stad of een vervloekte tempel op de bodem van de vulkaan? Het antwoord ligt in de honderden gebeurtenis- en structuurkaarten die gebruikt worden tijdens het spel. De spelers bouwen schuilplaatsen, omheiningen en wapens. Ze ontwikkelen gereedschappen zoals bijlen, messen en tassen.

Ze trachten voedsel te vinden, strijden tegen wilde beesten en beschermen zich tegen extreme weersomstandigheden. Dit alles met één doel: overleven op het verlaten eiland. Elke speler kiest zijn eigen rol uit vier verschillende karakters van de bemanning van het schip (de kok, de timmerman, de ontdekkingsreiziger of de soldaat). De verschillende karakters moeten samenwerken en een plan opstellen om elkaar te helpen. Samen beslissen ze welk plan de beste slaagkansen heeft. Ze moeten schatten zoeken en mysteries oplossen. Er bestaan zes boeiende scenario’s die de spelers kunnen volgen. De eerste opdracht bestaat erin hout bijeen te sprokkelen om een groot vuur aan te leggen om zo om hulp te roepen. Daarna beginnen er nieuwe avonturen. Spelers kunnen duivels uitdrijven op het Vervloekte eiland, ze kunnen schatzoeker worden op het Vulkaaneiland. Of ze kunnen een reddingsteam samenstellen om een jonge dame te redden die vastzit op het Rock eiland. Laat het avontuur dus beginnen!

Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island is een coöperatief spel dat emoties oproept uit de boeken van Jules Verne en Daniel Defoe. Het is een combinatie van makkelijke regels en thema’s die spelers toelaat om zich helemaal in te leven in de vreselijke gebeurtenissen die zich kunnen voordoen op een verlaten eiland. Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island is een episch spel, uitgegeven door Portal.

Video review van Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island