Roads & Boats

a bunch of wooden buttons sitting on top of a table

Fox & Hyde op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 2 december 2017

Bij de start van het spel beschikken de spelers over een bescheiden verzameling ezels, ganzen, planken en stenen. Met deze beperkte middelen moeten ze een beschaving proberen uit te bouwen. De nadruk bij dit spel ligt op het voorradentransport. Als speler moet je deze grondstoffen tot bij producenten brengen zodat zij afgewerkte producten kunnen leveren. Pas echter goed op: alles waar je over beschikt bevindt zich immers op de wagens en alle andere spelers kunnen de producenten een bezoekje brengen of goederen opeisen die nog niet verwerkt werden.

De vele speelstukken vanĀ Roads & Boats

Deze gigantische verzameling speelstukken lijkt eigenlijk wat op een modulair bouwpakket. Het spel bestaat uit zeshoekige tegels in verschillende kleuren die elk een bepaald type terrein voorstellen, honderden kleine toonbanken voor de goederen die op verschillende locaties geproduceerd worden, houten pionnen voor de ezels, vlotten, wagens en andere transportmiddelen en een rolletje plastic met stiften. Volgens het scenario dat de spelers willen volgen, worden de zeshoekige tegels op tafel gelegd met het plastic eroverheen. Op dit plastic oppervlak worden wegen en bruggen getekend en aantekeningen gemaakt. De transportmiddelen (als eerste de kar met ezels) worden vervolgens over het bord verplaatst en nemen alles mee wat dit deel van het terrein produceert. Misschien ben je als speler wel de trotse eigenaar van een gigantisch moderne vrachtwagenfabriek of een goudmijn, maar iedereen die over jouw terrein rijdt en over de nodige componenten beschikt kan jouw vrachtwagens of jouw goudstaven zomaar meenemen en deze naar de fabrieken transporteren.

Verzamel zoveel mogelijk rijkdom

Het uiteindelijke doel van het spel is zoveel mogelijk rijkdom te verzamelen die steeds waardevoller en moeilijker te produceren wordt: goud, munten of aandelen. Hoe rijker je wordt, hoe meer overwinningspunten je scoort.

Bekijk hier een video vanĀ Roads & Boats

https://www.youtube.com/watch?v=SYo8toGt4dA