Risk Legacy

a close-up of a game board

An Lê Khánh op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 oktober 2016

Deze spelbeschrijving verklapt niets over de speltechnieken en is volledig gebaseerd op de originele spelregels. Waarom dit belangrijk is, vind je terug in de beschrijving zelf. Deze vernieuwde versie van het originele spel Risk heeft een heel eigen concept.

Eigenlijk speel je het spel zoals een gewoon spelletje Risk, maar met een paar veranderingen. Spelers hebben de macht over enkele landen of gebieden op een wereldkaart en door eenvoudigweg met elkaar de strijd aan te gaan (het rollen van dobbelstenen om te bepalen wie terrein verliest) proberen ze alle tegenstanders uit te schakelen of een bepaald aantal ‘red stars’ (overwinningspunten) te verzamelen. Wat anders is bij Risk Legacy is dat de keuzes en de acties van een bepaald spel overgedragen worden naar een volgend spel.

Risk Legacy, een spel met unieke regels

Bij elk spel kiezen spelers een van de vijf partijen. Elke partij heeft uniek gevormde stukken en wat nog belangrijker is, unieke regels. Bij het begin van het eerste spel kan elke partij een kleine regel overtreden, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdens hun beurt troepen op gelijk welk ogenblik troepen te verplaatsen in plaats van enkel op het einde van het spel. Wat dit spel zo uniek maakt is dat wanneer bevoegdheden worden gekozen, spelers een van de krachten van hun partijen moeten kiezen. Ze doen dit door de bijhorende sticker op hun partij kaart te kleven en de kaart met de andere regel te vernietigen. De spelregels zijn hieromtrent vrij radicaal: “De kaart uit het spel verwijderen en VOLLEDIG vernietigen. Scheur de kaart kapot en gooi deze in de vuilnisbak.” Dit is een heel belangrijke actie in het spel.

Sommige acties zullen het spel tijdelijk beïnvloeden terwijl andere acties het spel definitief zullen beïnvloeden. Deze veranderingen bestaan onder meer uit het ontvangen van extra grondstoffen (om troepen aan te trekken in plaats van de vorige ‘drie gelijke symbolen’), bonussen, boetes waardoor er geen dobbelstenen meer gerold kunnen worden of het toevoegen van troepenbonussen, wat een invloed zal hebben op alle spelers. Ook de spelregels zijn zo ontworpen dat deze kunnen veranderen in de loop van het spel.

Zo bevatten die bijvoorbeeld blanco pagina’s om extra regels of veranderingen op aan te duiden. Heel wat spelregels zullen pas later in het spel kunnen toegepast worden. De doos bevat verschillende gesloten pakketjes en vakjes. De regels bepalen wanneer deze juist mogen geopend worden. Deze bevatten uitbreidingen op de spelregels, bijkomende krachten voor de partijen en andere zaken die hier voor een aangenaam verloop van het spel nog niet kunnen vermeld worden.

Vijftien campagnes: Bonus

De winnaar van de eerste vijftien campagnes krijgt een ‘grote bonus’. Dit kan betekenen dat hij een grote stad mag stichten (die enkel hij in toekomstige spellen mag opstarten), een permanente wijziging van het bord mag halen, een landkaart mag vernietigen (waardoor dit terrein geen middelen kan opleveren om troepen te kopen), een continent troepenbonus mag veranderen of een continent mag benoemen waardoor de speler in een volgend spel een troepenbonus krijgt.

Spelers die niet gewonnen hebben, maar ook niet uitgeschakeld werden mogen kleine veranderingen aanbrengen aan de wereld, zoals bijvoorbeeld een kleine stad stichten of grondstoffen toevoegen aan een bepaald land. We maken hierbij ook graag de opmerking dat alhoewel gedurende het spel heel wat kaarten zullen vernietigd worden er nog steeds voldoende kaarten in het spel zullen aanwezig zijn door de gesloten pakketjes.

Geen enkel spel hetzelfde

Het eigenlijke spel zal hierdoor dus geen nadeel ondervinden. Geen enkel spel van Risk Legacy zal dan ook hetzelfde zijn. Gedurende de vijftien wedstrijden zal het spel dus voortdurend evolueren en als er tijdens het spel niets meer verandert, zal je nog altijd een volledig uniek Risk spel hebben dat leuker speelt dan gelijk welke Risk versie. De verschillende campagnes duren zo’n dertig tot negentig minuten, inclusief het doornemen van de spelregels en het opzetten van het spel.

Video over Risk Legacy