Puerto Rico - het kaartspel

two men sitting at a table with a board game

2H Media op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 2 december 2017

Puerto Rico: het kaartspel is gebaseerd op het bordspel Puerto Rico. Het spel bestaat uit 110 kaarten die fabrieken (met indigo, suiker, tabak, koffie en zilver) voorstellen en ‘violet’-gebouwen die speciale krachten hebben of voor extra overwinningspunten kunnen zorgen. Spelers moeten op hun eigen terrein gebouwen oprichten of plantages aanleggen waarmee ze overwinningspunten kunnen scoren.

Puerto Rico: het kaartspel - kaarten om acties uit te voeren

Met je eigen kaarten kan je gebouwen oprichten of je kan deze gebruiken als aanvullende middelen. De kaarten van de trekstapel stellen de goederen voor die in de fabrieken geproduceerd worden. Per ronde heeft elke speler een hand van 7 kaarten. Tijdens elke ronde kiest een van de spelers een bepaalde rol en voert een actie uit die een invloed heeft op alle andere spelers. Deze acties kunnen de oprichting van gebouwen zijn of de productie van goederen. De persoon die een bepaalde rol kiest, krijgt een privilege, zoals bijvoorbeeld meer goederen produceren of goedkoper een gebouw oprichten.

Vergelijkbaar met het gelijknamige bordspel

Het kaartspel is vergelijkbaar met het bordspel, maar bevat toch enkele andere spelmechanismen. Zo is er bij het kaartspel helemaal geen sprake van kolonisatie en worden de goederen niet naar overzeese gebieden verscheept.

Bekijk hier een video van Puerto Rico: het kaartspel

https://www.youtube.com/watch?v=u2O1vDEG-HM&t=2s