Piraten en Kooplui

a pair of dice

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 oktober 2016

Het spel Piraten en Kooplui neemt je mee naar de Caraïben tijdens de Gouden Eeuw van de Piraterij. Ben jij er een invloedrijke koopman of een gevreesde piraat? Probeer rijkdom te verwerven door handel te drijven, geruchten op te vangen, op missie te gaan en, hoe kan het ook anders, door te plunderen.

Breid je schip uit, koop indrukwekkende vaartuigen, verhandel gevaarlijke munitie en huur scheepslui in. Zal jouw kapitein eeuwige roem en grote rijkdom vergaren of zal hij gedoemd zijn tot een eeuwig zeemansgraf in de wilde wateren van de Caraïbische Zee?

Piraten en Kooplui in Caraïben

In Piraten en Kooplui kruipen de spelers in de huid van een kapitein van een klein bootje in de Caraïben. Spelers moeten als eerste tien overwinningspunten proberen te behalen en kunnen dit doen door gewaagde acties uit te voeren (missies volbrengen of geruchten op te vangen), vijanden in te rekenen (door tegenstanders te verslaan), goud te verzamelen, plunderingen te doen, een interessante handelsovereenkomst af te sluiten of door een groot schip te kopen.

Punten die spelers verdienen door acties uit te voeren kunnen ze niet meer kwijtraken, punten die ze verkregen hebben door goud te verzamelen kunnen ze verliezen of kunnen gestolen worden (of kunnen op zijn minst verminderen) als hun kapitein sterft. De punten die ze met het verzamelen van goud verdiend hebben zijn niet gekend, dus weet men nooit wanneer het spel zal eindigen.

Piraat, koopman of neutraal

Tijdens het spel is het belangrijk of (of wanneer) iemand piraat wordt, koopman wordt of neutraal blijft. Zowel piraat als koopman zijn houdt risico’s in: op piraten wordt gejaagd voor hun schepen en hun toegang tot de havens kan geweigerd worden. Ook op kooplieden wordt gejaagd en zij moeten meestal hun strijdvaardigheid inruilen voor scheepsvracht. Alhoewel spelers elkaar kunnen vermoorden, kunnen ze toch blijven deelnemen aan het spel door een nieuwe kapitein te kiezen (door strafpunten te betalen). Een nederlaag betekent dus niet dat je niet meer aan het spel kan deelnemen.

Recensie van Piraten en Kooplui