Pandemic Legacy

two men playing chess board game

Tanner Mardis op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

Pandemic Legacy is een coöperatief bordspel met een opbouwend verhaal en is zodanig ontworpen dat je het niet meerdere keren kan spelen. Het spel heeft een overkoepelende verhaallijn die je in 12 – 24 sessies kan spelen, afhankelijk van hoe goed jouw groep het spel speelt.

Pandemic Legacy: een prachtig spel

In het begin lijkt het spel sterk op de eerste versie van Pandemic. Jouw team van specialisten moet ervoor zorgen dat ze binnen een bepaalde tijd overal ter wereld verschillende ziektes uitroeien. De speler die aan de beurt is beschikt over 4 actiemogelijkheden. De speler kan op verschillende manieren de wereld rondreizen (soms moet de speler hiervoor een kaart inleveren), infrastructuur bouwen (zoals bijvoorbeeld onderzoekstations), ziektes behandelen (dit gebeurt door 1 blokje van het bord te halen. Als alle blokjes van een bepaalde kleur verwijderd zijn, werd de ziekte uitgeroeid), een genezing vinden voor een ziekte (hiervoor zijn kaarten van éénzelfde kleur nodig).

De speler kan ook kaarten uitwisselen met andere spelers of een genezing vinden voor een bepaalde ziekte (hiervoor moet je 5 kaarten van dezelfde kleur inleveren als je in een onderzoeksstation bent).

Elke speler heeft een unieke rol met speciale mogelijkheden om deze opdrachten te volbrengen. Als een speler zijn acties heeft uitgevoerd, trekt die twee kaarten. Dit kunnen kaarten zijn met een nieuwe epidemie. Hiermee plaats je nieuwe ziekteblokjes op het bord die kunnen leiden tot een uitbraak van een ziekte waardoor je meer ziekteblokjes krijgt.

De uitbraak van de ziektes verhogen het paniekniveau van een stad, waardoor het duurder wordt om naar deze stad te reizen. In elke maand in het spel heb je twee kansen om de doelstellingen van de maand te behalen. Als je hierin slaagt, win je en kan je meteen naar een volgende maand overgaan. Als je niet slaagt, heb je een tweede kans met een grotere prijs voor bijkomende kaarden. Gedurende het verhaal, worden nieuwe spelregels en componenten geïntroduceerd. Dit betekent dat je soms de componenten van het spel definitief zal moeten veranderen. Dit houdt onder meer in dat je op kaarten zal moeten schrijven, ze stuk scheuren en vaste stickers op componenten zal moeten kleven.

Jouw karakters zullen nieuwe vaardigheden leren of moeilijkheden ondervinden. Een karakter kan ook volledig uitgeschakeld worden, waardoor het niet langer kan meespelen.

Een review van Pandemic Legacy