Nations

graphical user interface

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 april 2016

Vanaf het allereerste begin van de beschaving, door alle eeuwen heen en tot op de dag van vandaag is het eigen aan de mensheid om naties op te bouwen die zowel in vrede samenleven als tegen elkaar strijden. Grote naties voorzien in hun eigen behoeften en beschermen zichzelf terwijl ze het moeten kunnen opnemen tegen andere naties. Wanneer de bevolking groeit moeten de naties zorgen voor voedsel en stabiliteit. Ze moeten bouwen aan een productieve economie. Hierbij moeten ze ook nog eens de wereld verbazen met grote verwezenlijkingen om zichzelf te bewijzen als de grootste natie ooit!

Het spel Nations is een intensief historisch bordspel voor 1 tot 5 spelers. Je bent er per speler zo’n 40 minuten mee bezig. Vanaf de Prehistorie tot het begin van de Eerste Wereldoorlog moeten de spelers de verschillende naties proberen te ontwikkelen. De naties zijn in een voortdurende strijd en moeten een evenwicht proberen te vinden tussen dringende behoeften, planning op lange termijn, bedreigingen en mogelijkheden.

Hoe wordt Nations gespeeld?

Elke speler kiest een natie en een moeilijkheidsgraad, zoals in het computerspel “Civilization”. Na de ontwikkelingsfase worden 2 historische gebeurtenissen bekendgemaakt waar de spelers moeten voor strijden. Daarna mogen de spelers om beurten, zolang ze willen, acties uitvoeren tot ze beslissen om te passen. Ze kunnen kiezen uit verschillende acties: een kaart kopen, een arbeider aan het werk zetten, een architect inhuren om een wonder te ontwerpen, een speciale actie uitvoeren, verkregen door een kaart. De spelers hebben elk hun individueel bord dat hun natie voorstelt.

Geen centrale kaart

Spelers kunnen op verschillende manieren het tegen elkaar opnemen en elkaar beïnvloeden. Er is geen centrale kaart, geen pionnen die verplaatst worden en er worden geen directe aanvallen op andere spelers uitgevoerd. Wanneer alle spelers gepast hebben, wordt een nieuwe spelersvolgorde bepaald, de historische gebeurtenissen vinden plaats en als dit de laatste ronde van een tijdperk is, worden de punten geteld. Bij het begin van een nieuwe ronde worden de meeste kaarten verwijderd en worden er nieuwe in de plaats gelegd. Tijdens het spel kunnen spelers zowel overwinningspunten scoren of verliezen.

Op het einde van het spel worden ook nog eens overwinningspunten toegekend. De speler met het meeste overwinningspunten is de winnaar van het spel.

Bekijk een video van Nations bordspel