Jelle van der Zwaag op 2 december 2017
Het spel Maria is gebaseerd op de Oostenrijkse Successieoorlog, waarbij Oostenrijk aangevallen werd door Pruisen, Frankrijk, Bavaria en Saksen. Alleen Groot-Brittannië, Hannover en Nederland (het zogenaamde Pragmatische leger) stonden haar bij in haar strijd om de kroon. Maria wordt gespeeld met 3 spelers. Een speler kruipt in de huid van Oostenrijk, een andere speler staat voor Frankrijk en Bavaria en een derde speler stelt Pruisen (de vijand van Oostenrijk) voor.
Maria: een spel met een eigen karakter
Het spelbord bestaat uit een landkaart en is verdeeld in 2 delen: Vlaanderen en het koninkrijk Bohemen. Het bordspel Maria werd afgeleid van het bekroonde spel Friedrich, maar heeft toch een eigen karakter wat betreft politiek en verkiezingen en er wordt ook gebruik gemaakt van huzaren en speciale strijdwagens. Ook het verraad van Saksen en de annexatie van de provincie Silezië komen aan bod. Subtiele manoeuvres, veroveringen van forten, behoedzame terugtrekkingen en de machiavellistische politiek vormen de sleutel tot de overwinning.
Tactisch spelen
Spelers moeten bijzonder voorzichtig te werk gaan: wie zijn tactische kaarten op een verkeerde manier speelt zal niet overwinnen, maar verslagen worden. Het spel Maria neemt je mee naar de achttiende eeuw waar je moet strijden om de macht. Je kan Maria in 2 varianten spelen: een korte variant die een eenvoudig spelverloop kent en uitgebreide variant waarbij tegelijkertijd in Bohemen en Vlaanderen gestreden wordt.
Bekijk hier een video van Maria
https://www.youtube.com/watch?v=KxuMS7iw1CY