Magic - The Gathering

a group of game pieces

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 0 december 2017

Bij een spelletje Magic: The Gathering kruip je als speler in de huid van een ‘planeswalker’, een sterke tovenaar die het opneemt tegen andere ‘planewalkers’. De bedoeling is om zoveel mogelijk roem en kennis te verwerven en hiermee de overwinning binnen te halen. De stapel kaarten waarover elke speler beschikt, bevat alle wapens die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Magic: The Gathering - voorvader van alle verzamelspellen

Dit spel is eigenlijk de voorvader van alle kaartspellen waarbij je zoveel mogelijk kaarten moet verzamelen. Er bestaan zowel courante, uitzonderlijke als zeldzame kaarten. Spelers moeten een specifieke verzameling kaarten proberen samen te stellen en hiermee de stapel kaarten van hun tegenstanders proberen te overtreffen. De speler die als eerste het aantal levens van zijn tegenstander tot nul weet te reduceren (of op een andere manier zijn tegenspeler kan overtreffen) wint het spel. Eigenlijk is de bedoeling van het spel om een zo groot mogelijke stapel kaarten te verzamelen. Er zijn maar liefst 17.000 kaarten die je als speler kan verzamelen!

Hoe wordt het spel gespeeld?

Spelers nemen het om beurten tegen elkaar op door het spelen van kaarten die spreuken vertegenwoordigen. Enerzijds worden de spelers door deze spreukenkaarten beperkt, maar anderzijds kunnen zij door strategisch te spelen deze spreuken in hun voordeel gebruiken. Tijdens het spel kan van heel wat spelmechanismen gebruik gemaakt worden en er bestaan ook ingewikkelde regels voor een wat assertiever manier van spelen. Dit spelmechanisme heet ‘the stack’ en stelt spelers voor moeilijke keuzes en tactische zetten. Dit kaartspel werd in eerste instantie ontworpen voor 2 spelers, maar er bestaan ook heel wat mogelijkheden om dit spel ook met meerdere spelers te spelen.

Bekijk hier een video van Magic: The Gathering

https://www.youtube.com/watch?v=AYu5ool4YTo