Le Havre

a board game on a table

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

In het spel Le Havre mag de speler die aan de beurt is twee dingen doen: eerst mag hij nieuw aangeleverde goederen aanbieden op een aanbiedingsveld en daarna mag hij nog een andere actie ondernemen. Voor deze actie heeft hij de keuze uit twee mogelijkheden: hij mag alle goederen van éénzelfde soort nemen van een aanbiedingsveld of hij mag één van de beschikbare gebouwen gebruiken.

Le Havre: een uitdagend spel

Door verschillende acties kunnen spelers hun goederen opwaarderen, ze verkopen of ze gebruiken om hun eigen gebouwen of schepen te bouwen. Gebouwen zijn zowel een investeringskans als een manier om een inkomen te verkrijgen. Andere spelers moeten immers betalen om de gebouwen te mogen gebruiken. Schepen daarentegen worden vooral gebruikt om voedsel aan te leveren voor de arbeiders. Een ronde eindigt na zeven spelbeurten. Door een oogst kan de veestapel en het graan van een speler vermenigvuldigd worden. De spelers moeten ook hun arbeiders voeden.

Na de laatste ronde, mag elke speler nog één finale actie uitvoeren, waarna het spel ten einde is. De waarde van de gebouwen en schepen worden aan de cash reserves toegevoegd. De speler die het grootste fortuin heeft vergaard is de winnaar.

Le Havre werd in Oktober 2008 uitgeven door Lookout Games, in het Duits en het Engels.

Review van Le Havre bekijk je hier