Istanbul

a close up of a wooden table with a star on it

Shamoil op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 december 2017

In de grote bazaar van Istanbul heerst er een grote drukte. Handelaars en assistenten haasten zich door de nauwe steegjes en proberen de concurrentie te snel af te zijn. Alles moet goed georganiseerd worden: in de magazijnen moeten kruiwagens gevuld worden met goederen en daarna moeten deze door de assistenten zo vlug mogelijk naar de verschillende bestemmingen vervoerd worden. Doelstelling? Als eerste handelaar een bepaald aantal edelstenen verzamelen.

Neem de leiding over de bazaar in Istanbul.

In Istanbul leid je een handelaar en vier assistenten door 16 verschillende locaties van de bazaar. Op elke locatie kan je een bepaalde actie uitvoeren. Om een actie te ondernemen moet je je handelaar en een assistent naar de bazaar sturen. De assistent blijft achter om alle details af te handelen, terwijl jij je concentreert op belangrijker zaken. Als je dezelfde assistent later nog een keer wilt gebruiken, dan moet je je handelaar inzetten om deze assistent weer op te halen. Het komt er dus op aan om alles goed te organiseren, zodat je altijd een assistent beschikbaar hebt. Zo niet, dan kan er niets verhandeld worden.

Praktisch verloop van het spel.

De speler die aan de beurt is verplaatst zijn handelaar en zijn assistenten een of twee stappen door de bazaar. Ofwel laat hij de assistent achter of haalt hij een assistent op die hij daar eerder heeft achter gelaten. Daarna kan hij een actie uitvoeren. Als spelers op deze locatie andere handelaars of bepaalde personen ontmoeten, dan kunnen ze een extra, kleine actie ondernemen. Spelers hebben hierbij de keuze uit volgende acties: 1. Betalen om de capaciteit van de kruiwagen te verhogen. Bij aanvang is de capaciteit van de kruiwagen twee stuks van elk product. 2. De kruiwagen vullen tot zijn maximale capaciteit. 3. Een bepaalde vaardigheid verkrijgen en hoe eerder je op de locatie aankomt, hoe makkelijker je deze kan verzamelen. 4. Edelstenen kopen of goederen verhandelen voor edelstenen. Bepaalde combinaties van goederen verkopen om zo voldoende geld te verdienen om andere acties uit te voeren. Als een handelaar in zijn kruiwagen vijf edelstenen verzameld heeft, wordt deze ronde beƫindigd en stopt het spel. Als deze speler als enige zijn doelstelling bereikt heeft, dan wint hij meteen. Is dit niet het geval, dan wordt er beslist aan de hand van wat de spelers verdiend hebben.

Bekijk hier een video van Istanbul.

https://www.youtube.com/watch?v=sx9Sd9NT6HY&t=4s