In the Year of the Dragon

a close up of a board game with dices

Claudia Rancourt op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 0 december 2017

In The Year of the Dragon is van de hand van Stefan Feld en werd uitgegeven door Alea. Spelers kruipen, rond het jaar 1.000 van onze jaartelling, in de huid van Chinese leiders. Het spel wordt gespeeld in 12 ronden waarbij elke ronde een maand voorstelt van een rampzalig jaar. Ziekten, droogte en aanvallen van de Mongolen eisen talloze mensenlevens en als speler moet je altijd over voldoende middelen beschikken om een eerbetoon te brengen aan de Keizer.

In The Year of the Dragon: moeilijke maanden overleven

Het spelmechanisme is eenvoudiger dan dit op het eerste gezicht lijkt. Elke speler beschikt over een set ‘persoon’-kaarten. Tijdens elke ronde mag je als speler een actie kiezen (waarbij je een beroep doet op de vaardigheden van je werknemers) om je voor te bereiden op de maanden die volgen. Je speelt een ‘persoon’-kaart en huurt deze werknemer in door hem in een van je paleizen te plaatsen. Elke werknemer heeft zijn specifieke eigenschappen om je te helpen om het jaar zo goed mogelijk door te komen. Zo helpen landbouwers je om rijst te oogsten zodat je kan overleven tijdens de droge maanden, belastinginners zorgen voor het geld, enz. ...

Evenement van de maand

Aan het einde van elke ronde vindt het evenement van de maand plaats waarbij je werknemers of geld moet inleveren, of punten kan scoren. Om ‘The Year of the Dragon’ te overleven zal je de juiste beslissingen moeten nemen, maar toch is louter overleven niet voldoende om het spel te winnen.

Bekijk hier een video van In the Year of the Dragon

https://www.youtube.com/watch?v=PZsqdrpQBk0