Jelle van der Zwaag op 6 oktober 2016
Imperial 2030 is een alleenstaand spel, waarvan de spelregels gebaseerd zijn op het spel Imperial. De zes wereldgrootmachten (USA, Europa, Rusland, China, India en Brazilië) ontwikkelen hun industriële basissen en bouwen legers en vloten. Ze leveren strijd om neutrale gebieden zowel ter land als ter zee om zo de machtigste wereldgrootmacht te worden.
In dit spel zijn het niet de spelers die om beurten spelen, maar leveren de grootmachten strijd om de machtigste natie ter wereld te worden. De spelers zijn slechts internationale investeerders die op de achtergrond deelnemen aan het spel. Door de grootmachten, die elk over hun eigen schatkist beschikken, van financiële middelen te voorzien, oefenen de spelers invloed uit op de politiek van het land. De speler die het meest in de natie kan investeren controleert de gezaghebbende macht en kan beslissen wat de natie zal doen. Met elke nieuwe investering kunnen andere spelers controle krijgen over een bepaalde natie.
Control over verschillende naties
Spelers kunnen terzelfdertijd controle uitoefenen over verschillende naties. Als investeerder verbinden spelers zich beter niet te veel aan één natie, maar zoeken ze beter de natie uit die het hoogste rendement oplevert. Eigenlijk draait het hele spel om geld en niet om militair overwicht.
Verschil Imperial 2030 met Imperial
Imperial 2030 werd uitgegeven in Essen 2009 door PD-Games en Rio Grande Games. Vergeleken met het spel Imperial, heeft het spel enkele nieuwigheden – nieuwe houten pionnen – de Zwitserse Bank – aandelen van 30 miljoen waarin kan geïnvesteerd worden – meer neutraal terrein – hogere taks opbrengsten – een kleiner aantal basis provincies – de macht over kanalen (Panama en Suez).
Voor degenen die het spel Imperial al in huis hadden, bestond de mogelijkheid om op Essen ’09 enkel de nieuwe kaart en de waarborgen aan te schaffen. Het spel kan immers ook met de oude pionnen gespeeld worden.