Here I Stand - Wars of the Reformation 1517-1555

a pair of dice

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 5 december 2017

Here I Stand: Wars of the Reformation 1517-1555 is het eerste spel in 25 jaar waarbij de politieke en religieuze conflicten in het Europa van de eerste helft van de 16de eeuw centraal staan. Weinig mensen weten dat de verwezenlijkingen van Martin Luther, John Calvin, Ignatius of Loyola, Henry VIII, Charles V, Francis I, Suleiman the Magnificent, Ferdinand Magellan, Hernán Cortés, en Nicolaus Copernicus zich afspeelden in een vrij korte periode van 40 jaar doorheen de hele geschiedenis. Dit spel geeft deze hele geschiedenis weer door middel van een uniek kaartsysteem dat de politieke en religieuze conflicten van deze periode op een gedetailleerde kaart aanduidt.

Een strijd om de macht in Here I Stand: Wars of the Reformation 1517 - 1555.

Tijdens het spel strijden zes partijen op hun eigen specifieke manier om de macht: de Ottomanen, de Habsburgers, de Engelsen, de Valois dynastie van Frankrijk, het Pausdom en de Protestanten. Here I Stand is het eerste kaartspel waarbij de spelers geheime complotten moet smeden. Tijdens de Diplomacy fase worden onderhandelingen gevoerd tussen de zes partijen om allianties te vormen. Alles speelt zich af in de periode waarin Niccolò Machiavelli zijn meesterwerk ‘De Heerser’ Prince’ publiceerde. Achterbakse acties zijn dan ook altijd mogelijk vooral omdat de stapel kaarten bestaat uit eventkaarten en responskaarten die door elke partij gebruikt kunnen worden om de plannen van de tegenstanders te boycotten.

Een combinatie van godsdienst, politiek, economie en diplomatie.

Het spel Here I Stand biedt een combinatie van godsdienst, politiek, economie en diplomatie. De lengte van het spel is afhankelijk van de manier waarop het gespeeld wordt. Een tornooiscenario speel je in 3 tot 4 uur, terwijl een hele campagne dubbel zo lang kan duren. Het spel kan zowel met 3 tot 6 spelers op een aangename manier gespeeld worden.

Bekijk hier een video van Here I Stand: Wars of the Reformation 1517 - 1555.

https://www.youtube.com/watch?v=LjTO6Yaegl0