Hanabi

a group of cards on a table

Fox & Hyde op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2017

Hanabi, Japans voor vuurwerk, is een coöperatief spel waarbij spelers het perfecte vuurwerk moeten proberen te creëren door kaarten in een bepaalde volgorde op tafel te leggen. In het Japans wordt Hanabi als volgt geschreven 花火. En eigenlijk staan deze symbolen respectievelijk voor bloem en vuur.

Samenwerken

De kaarten bestaan in vijf verschillende kleuren en zijn genummerd van één tot vijf. De spelers moeten met elke kleur van kaarten een rij van één tot vijf vormen. Klinkt makkelijk, niet? Wel eigenlijk is dit helemaal niet zo makkelijk. In dit spel kunnen enkel de andere spelers je kaarten zien. Om spelers te helpen de juiste kaarten te spelen, moeten andere spelers aanwijzingen geven over de kleur van de kaarten of over de nummers die op de kaarten vermeld staan. Om geen fouten te maken en om het vuurwerk af te krijgen vóór alle kaarten gespeeld zijn, moeten de spelers samenwerken.

Om Hanabi moeilijker te maken

Als uitbreiding op het basisspel en om wat variatie in het spel te brengen is er ook een stapel regenboogkaarten beschikbaar. Hanabi werd oorspronkelijk uitgegeven als een onderdeel van het spel van Hanabi & Ikebana.

Een overzicht van Hanabi