Jelle van der Zwaag op 2 mei 2016
Goa is een strategisch spel waarin veilingen en het beheer van goederen centraal staan. Het speelt zich af aan het begin van de 16de eeuw in Goa, het toenmalig belangrijkste handelscentrum van de Portugezen. Concurrerende ondernemingen drijven handel in specerijen, sturen hun schepen en kolonisten de wereld rond en doen grote investeringen. Sta je aan de top of blijf je onderaan hangen? Alles hangt af van hoe je jouw winst investeert. Maak je jouw schepen efficiënter? Breid je jouw plantages uit? Neem je meer kolonisten in dienst? Enkel een goed zakelijk inzicht kan je helpen.
De veiling is belangrijk in Goa
Het spel begint met een veilingfase waarbij elke speler een fiche mag veilen (de startspeler veilt er twee). Als eerste wordt een startspelerfiche geveild, die meteen ook een extra actie oplevert. Als je jouw eigen fiche koopt, betaal je deze aan de bank. Als iemand anders jouw fiche koopt, moeten zij jou hiervoor betalen. De fiches vertegenwoordigen plantages met gewassen, inkomstentegels (inkomsten uit geld, schepen, plantages, enz.), schepen, kolonisten en later ook tegels die punten opleveren voor bepaalde prestaties. Na de veiling mogen de spelers acties uitvoeren: ze kunnen ervoor kiezen om hun technologieën te verbeteren, goederen te produceren of meer plantages te bouwen.
Elke speler heeft een ontwikkelingstableau dat de voortgang van hun verschillende acties weergeeft: schepen, nieuwe specerijen, kolonisten, enz. Het is de bedoeling zo ver mogelijk te geraken op elke route van een bepaalde categorie. Hoe verder een speler geraakt, hoe meer punten hij hiervoor krijgt. De speler die als eerste de laatste twee levels van elke route bereikt, krijgt extra beloningen. Daartegenover staat echter ook dat elke speler op een bepaald ogenblik acties moet uitvoeren voor elke route, het is dus geen goed idee om zich enkel op bepaalde routes te concentreren.
Belangrijke besslissingen
Goa is een spel waarin soms belangrijke beslissingen genomen moeten worden, want spelers beschikken slechts over een beperkt aantal acties. Het spel combineert het interactief element van de veiling (dat voor alle spelers belangrijk is) met de individuele opdracht: het bouwen van een eigen plantage. Gedurende het spel moeten de spelers in beide elementen proberen het beste te scoren. De editie Goa 2012 bevat vier nieuwe tegels en een nieuwe spelvariant.