Glory to Rome

a close-up of a game board

An Lê Khánh op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 5 december 2017

We schrijven het jaar 64 na Chr. De grote brand die ontstaan is in de sloppenwijken van Rome dreigt de hele stad te vernietigen, inclusief het keizerlijke paleis. Keizer Nero Caesar verneemt op zijn privélandgoed Antium het vreselijke nieuws en haast zich terug naar Rome om er voor de ontheemde bevolking opvangplaatsen te voorzien. Als speler sta je onder het gezag van Keizer Nero en ben je verantwoordelijk voor het heroprichten van de gebouwen die door de brand verwoest werden, zodat Rome weer kan schitteren.

Glory to Rome: de heropbouw van een verwoeste stad.

Glory to Rome is een kaartspel dat gebruik maakt van een volledig nieuw spelmechanisme waarbij spelers met behulp van verschillende middelen de stad Rome moeten heropbouwen. De verschillende kaarten staan voor gebouwen, klanten, materialen en waardevolle grondstoffen. Spelers hebben de moeilijke taak om deze kaarten op een zo efficiënt mogelijke manier in te zetten. Daarbij komt nog dat sommige kaarten gemeenschappelijk zijn, waardoor de spelers controle hebben over de kaarten van hun tegenstanders. De acties worden bepaald door de kaarten van de spelers. De speler die aan de beurt is, heeft de leiding over het spel en de andere spelers kunnen deze volgen als ze een overeenkomstige kaart uit hun hand aan de gemeenschappelijke stapel toevoegen. Spelers die de leider niet volgen gaan ervan uit dat ze de kans krijgen om meer kaarten te trekken. Hoe men de kaarten gebruikt, speelt dus een grote rol. Scoren doe je aan de hand van een combinatie van het afwerken van gebouwen en het verzamelen van middelen. Op het einde van het spel krijgen spelers die een uitgebreide verzameling samengesteld hebben een bonus.

Verschillende versies van het spel.

De lengte van het spel hangt af van het aantal spelers en van verschillende andere factoren. De luchtige afbeeldingen van de originele edities werden in de ‘black box’-editie vervangen door minimalistische kunstwerkjes. Zowel op de originele afbeeldingen als op de nieuwe afbeeldingen kwam heel wat reactie. Veel van de niet-Engelse edities van het spel maken gebruik van traditionele afbeeldingen.

Bekijk hier een video van Glory to Rome

https://www.youtube.com/watch?v=ytROagXwLLQ