Ginkgopolis

a close up of a monopoly board game

Gabriel Tovar op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 mei 2017

2212: de Ginkgo Biloba, de oudste en sterkste boom ter wereld staat symbool voor een geheel nieuwe manier van bouwen in volledige symbiose met de natuur. De mens heeft alle natuurlijk grondstoffen van de aarde opgebruikt en moet op zoek naar een nieuwe manier om een evenwicht te vinden tussen de productie en het gebruik van grondstoffen. De plaatsen waar men nog kan bouwen zijn schaars geworden en er zal dus in de hoogte moeten gebouwd worden.

Word de beste bouwer van Ginkgopolis

Om deze nieuwe manier van bouwen te ontwikkelen en de beste stedenbouwkundige van Ginkgopolis te worden, zal je een beroep moeten doen op gespecialiseerde bouwkundigen. Het spel heeft drie soorten gebouwentegels: gele tegels leveren je overwinningspunten op, rode tegels staan voor arbeiders en met blauwe tegels kan je nieuwe tegels verkrijgen. Een aantal gebouwentegels wordt in een vierkant in het midden van de tafel gelegd. Rondom de tegels worden in alfabetische volgorde urbanisatie tegels gelegd. Bij het begin van een ronde kiezen alle spelers gelijktijdig een kaart uit hun hand. Deze worden gedekt op tafel gelegd. Daarna worden deze kaarten omgedraaid en voert elke speler bijhorende actie uit. De speler kan deze kaart op een nieuwe plaats leggen, of op een reeds bestaande stapel. Elke kaart die je niet speelt, wordt doorgegeven naar de speler aan je linkerzijde.

Strategisch de kaarten spelen

Jouw kaarten kunnen een andere speler dus voordeel opleveren! Als je een nieuwe tegel aan de stad toevoegt, neem je een krachtkaart van dezelfde kleur. Deze kaarten leveren je gedurende het spel bijkomende mogelijkheden op: je kan je gebouw ermee opwaarderen en meer punten verzamelen.

Bekijk hier een video van Ginkgopolis

https://www.youtube.com/watch?v=v9l_FkjuU20