Ghost Stories

a table with a game board and game pieces on it

Jacques Dillies op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 0 december 2017

Ghost Stories is een coöperatief bordspel waarbij spelers een dorp moeten beschermen tegen de geest van de heer van de hel, Wu-Feng, en andere geesten. Deze willen immers het dorp binnenvallen om de asresten te pakken te krijgen die hen weer tot leven kunnen wekken. De spelers kruipen in de huid van Taoïstische monniken die moeten samenwerken om het dorp te beschermen tegen de geesten.

Ghost Stories: geesten versus monniken

Elke speler moet bij het begin van zijn beurt een of meerdere geesten op het bord plaatsen. Elke geest beschikt over specifieke eigenschappen. Sommige geesten hebben een invloed op de monniken en hun krachten, andere geesten verleiden de speler die aan de beurt is en sommige geesten dwalen rond door het dorp om zo bepaalde tegels te beheksen en bepaalde acties te dwarsbomen. De Taoïstische monniken kunnen tegels verplaatsen om zo aangrenzende geesten te verdrijven of om de bewoner van de tegel aan hun kant te krijgen (op voorwaarde dat deze tegel niet behekst is). Elke tegel kan spelers een bonus bezorgen. Een tegel van de begraafplaats bijvoorbeeld kan een dode Taoïst weer tot leven wekken en een tegel uit de kruidentuin kan spelers verloren Tao-tekens opleveren. Spelers kunnen geesten in de val lokken, verplaatsen of verdrijven. Om een geest te bezweren moet een speler 3 dobbelstenen gooien. De verschillende zijden van de dobbelstenen hebben elk een andere kleur: rood, blauw, groen, geel, zwart en wit. Komen de kleuren overeen met deze van de geest, dan wordt de geest verdreven. Komt de dobbelsteen op de witte zijde terecht, dan kan deze om het even welke kleur vervangen. Bijvoorbeeld: om een groene geest te verdrijven, moet je als speler drie groene zijden, drie witte zijden of een combinatie van beide kleuren gooien. Slaag je er niet in om de juiste kleuren te gooien, dan kan je je worp aanvullen met Tao-tekens van dezelfde kleur. Tao-tekens kan je verkrijgen door bepaalde dorpstegels te gebruiken of door geesten te verdrijven. Per beurt kan een monnik zo’n tegel verkrijgen.

Een of meerdere geesten verslaan

Bij de eenvoudige versie van het spel winnen de spelers als ze de geest van Wu-Feng kunnen verslaan. Deze komt op het einde van het spel tevoorschijn. Bij de moeilijkere versies van het spel verschijnen meerdere geesten van Wu-Feng en moeten spelers deze allemaal verslaan om te winnen. Als er 3 van de dorpstegels behekst zijn, als de stapel kaarten opgebruikt is terwijl de geest van Wu-Feng nog niet verdreven is of als alle monniken dood zijn, dan verliezen de spelers.

Bekijk hier een video van Ghost Stories

https://www.youtube.com/watch?v=qm3jhnvTEWA