Evolution

two men playing a game of monopoly on a table

2H Media op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 mei 2017

In het spel Evolution proberen de spelers de diersoorten die ze uitgekozen hebben zo goed mogelijk te laten evolueren. Ze doen dit in een dynamisch ecosysteem waar voedsel schaars is en roofdieren op de loer liggen. Eigenschappen zoals een dik schild of horens zullen je diersoorten beschermen tegen carnivoren, terwijl dieren met een lange nek bij voedsel kunnen komen dat voor andere diersoorten helemaal niet bereikbaar is. Je kan je dieren op maar liefst 4.000 manieren laten evolueren. Elk spelletje dat je speelt, zal dus anders zijn.

Evolution: kies zelf welke dieren je wilt laten evolueren

Het is een heel gevarieerd spel met vrij makkelijke spelregels. Deze variëteit heeft het spel vooral te danken aan de combinatie van de eigenschappen van de verschillende diersoorten en hoe de spelers deze gebruiken. Sommige spelers vinden het spannend om carnivoren te ontwikkelen om zo hun tegenstanders te kunnen aanvallen. Anderen kiezen voor veiligheid en blijven liever op de achtergrond. Evolution moedigt beide tactieken aan. Spelers kunnen immers op verschillende manieren winnen en het is juist de mix van deze verschillende speelstijlen die het ecosysteem zal bepalen.

Een spel met een diepere betekenis

Ontdek dus samen met je vrienden wie zich het beste kan aanpassen in een wereld die continu in ontwikkeling is. “Het thema van het spel Evolution heeft een diepere betekenis dan zomaar even vlug een spelletje spelen.” – Nature (’s werelds meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift). Evolution werd besproken in het tijdschrift ‘Nature’. Het artikel werd geschreven door Stuart West, een professor in de evolutiebiologie aan de Universiteit van Oxford die het spel in zijn colleges heeft besproken.

Bekijk een video van Evolution

https://www.youtube.com/watch?v=G5FvNPvN8uc