El Grande

white and black dice on brown wooden table

Mick Haupt op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 0 december 2017

In het spel El Grande (dat al verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept) zijn de spelers “Grandes” in Spanje gedurende de Middeleeuwen. De macht van de koning gaat achteruit en deze machtige heren liggen op de loer om de controle te kunnen krijgen over de verschillende regio’s.

Verkrijg controle over Spanje

Om hierin te slagen breng je Caballero’s (ridders in de vorm van gekleurde kubusjes) naar jouw eigen veld. Daarna verplaats je deze Caballero’s over het bord om controle te krijgen over de verschillende regio’s. Na elke derde ronde, worden de scores van de regio’s geteld en na de negende ronde wint de speler die de meeste punten heeft.

In elk van de negen rondes selecteer je één van jouw 13 machtkaarten om de beurten te bepalen, net als het aantal Caballero’s die je vanuit de provincies (algemene voorraad) op jouw eigen terrein mag plaatsen (jouw persoonlijke voorraad).

Een beurt bestaat er dan in één van de vijf actiekaarten te selecteren. Deze actiekaarten staan variaties op de regels toe, je kan er extra punten mee scoren en ze bepalen hoeveel Caballero’s je mag verplaatsen van jouw terrein naar de verschillende regio’s (of naar “de Castillo” – een geheime toren). Normaal mag je enkel jouw Caballero’s verplaatsen naar de regio’s aanpalend aan de regio waar de koning staat. De algemene regel in het spel El Grande is dat niets mag binnen- of buitengebracht worden wat zich in de regio van de koning bevindt. Eén van de vijf actiekaarten die in elke ronde altijd beschikbaar is, maakt het mogelijk de koning in een andere regio te plaatsen. De andere vier actiekaarten variëren van ronde tot ronde.

Doel van El Grande

Het doel is om gedurende een ronde in zoveel mogelijk regio’s (en het kasteel) een meerderheid van Caballero’s te hebben. Voor elke regio afzonderlijk zijn er punten te verkrijgen volgens de tabel in deze regio. Voor een unieke meerderheid in de regio waar jouw Grande (de grote kubus) zich bevindt en in de regio waar de koning zich bevindt, worden 2 bonussen toegekend.