Dungeon Lords

a game of snakes and ladders on the grass

VD Photography op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 oktober 2016

In het spel Dungeon Lords zijn de spelers boosaardige dungeonlords die elk de beste dungeon moeten proberen te bouwen. Als speler huur je monsters in, bouw je kamers, zet je vallen uit en probeer je de helden te verslaan die het bouwen van de dungeon willen verhinderen.

Grijp je kans om een van de Dungeon Lords te worden

Uit de webpagina van de uitgever: Heb je ooit al met een groep helden het risico genomen om een dungeon te overwinnen, met grote voldoening ervaringen opgedaan en rijkdom verworven? En is het je ooit opgevallen hoe moeilijk het wel is om dergelijk groot en ingewikkeld ondergronds complex vol duistere gangen en monsters te bouwen en in stand te houden? Niet? Wel, grijp nu je kans. Neem de rol op van de meester van de onderwereld, stel je troepen samen, graaf een complex van tunnels en kamers, zet vallen uit, huur monsters in en probeer oneerlijke helden te verhinderen om je kostbare creatie te plunderen. Voortaan zal je tegen de duisternis, leugenaars en tal van andere wezens op een heel andere manier aankijken!

Bij elke beurt kiezen de spelers aan de hand van kaarten waar ze hun arbeiders inzetten. Deze kunnen verschillende acties ondernemen: goud opgraven, monsters inhuren, vallen aanschaffen, enzovoort. Elke actie kan je op drie verschillende plaatsen uitvoeren, waarbij elke plaats zijn eigen effect heeft (bv. goud opgraven kan op verschillende plaatsen). Bij het gebruik van de kaarten worden twee kaarten vergrendeld die je pas bij een volgende beurt kan gebruiken.

Elke beurt is een seizoen

Elk ‘jaar’ hebben spelers vier beurten om hun acties uit te voeren. Een volledig spel bestaat uit twee jaren. Elke beurt wordt omschreven als een ‘seizoen’. In elk seizoen kunnen spelers de helden en gebeurtenissen van het volgende seizoen te weten komen. Zo kunnen ze zichzelf dus al wat voorbereiden.

Op het einde van elk seizoen (na het eerste) worden de helden aan de spelers toegewezen, volgens hun graad van boosaardigheid. Er bestaan helden van verschillend formaat, gaande van superhelden tot geniepige dieven. Elke held heeft zijn eigen kracht waarop de speler zich moet voorbereiden.

Tot slot, reizen de helden op het einde van elk jaar af naar de dungeon om er strijd te gaan leveren. Aan de hand van wat je gebouwd hebt, de monsters die je hebt ingehuurd en de helden die je gevangen hebt, worden overwinningspunten toegekend.

Bekijk Dungeon Lords in actie