Dune

a group of small square objects

Clastr Cloud Gaming op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 0 december 2017

Het spel Dune speelt zich duizenden jaar in de toekomst af en is gebaseerd op de romans van Frank Herbert. Net zoals in de boeken van Herbert staat een droge planeet, ergens in onze ruimte, centraal. Het spel werd ontworpen door Eon die ook de ontwerper is van Cosmic Encounter. Sommige spelers zullen dit spel dan ook beschouwen als een variant van Cosmic Encounter die zich afspeelt in het Dune-universum.

Bluffen en onderhandelen bij Dune

Wat betreft de spelmechanismen en de doelstellingen hebben beide spellen echter bitter weinig gemeen met elkaar. Zowel Dune als Cosmic Encounter spelen zich af in de ruimte, maar daar houdt de gelijkenis dan ook op. Net zoals bij Cosmic Encounter moeten spelers onderhandelen en elkaar overbluffen, maar deze speltechniek wordt wel bij meerdere spellen toegepast. Bij het spel Dune staat elke speler aan het hoofd van een eenheid die de macht over Dune probeert te grijpen. Elke eenheid heeft speciale krachten die strijdig zijn met de spelregels.

De strijd om een planeet

Tijdens het spel bewegen de spelers zich voort op een kaart en proberen ze waardevolle specerijen te bemachtigen terwijl ze af te rekenen krijgen met reusachtige zandwormen, gevaarlijke stormen en de militaire troepen van andere spelers. De eenheden gaan politieke allianties aan om te voorkomen dat een van de eenheden te sterk wordt. Wanneer er voor een bepaald terrein gestreden wordt, dan kunnen spelers tegen elkaar opbieden en zo hun bondgenoten verraden. Het spel is ten einde als een bepaalde eenheid (of een alliantie van 2 eenheden) de macht kan grijpen over een bepaald aantal bouwwerken van de planeet.

Bekijk hier een video van Dune

https://www.youtube.com/watch?v=ig0VEf3WR3k&t=210s