Dixit Odyssey

a man sitting at a table playing a board game

2H Media op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 oktober 2016

Dixit Odyssey is zowel een alleenstaand spel als een uitbreiding op het spel Dixit van Jean-Louis Roubira dat in 2010 in Duitsland de prijs voor het beste spel van het jaar won.

Spelmechanisme van Dixit Odyssey

Het spelmechanisme van Dixit Odyssey is hetzelfde als dat in het spel Dixit. Bij elke ronde is een van de spelers de verhalenverteller. Deze speler kiest een kaart een geeft een woord of een zin die naar deze kaart verwijst – uiteraard niet al te vanzelfsprekend. Elke speler kiest uit zijn eigen kaarten een kaart waarvan de afbeelding overeenkomt met het woord of de zin en geeft die aan de verhalenverteller. Daarop spreidt de verhalenverteller alle kaarten uit en alle andere spelers proberen te raden welke de originele kaart van de verhalenverteller was.

Als niemand of iedereen kan raden welke de originele kaart was, dan krijgt de verhalenverteller geen punten en ontvangen alle andere spelers twee punten. In het andere geval, als een of meerdere spelers de originele kaart goed hebben geraden, dan ontvangt de verhalenverteller en de spelers die het juist hadden drie punten. De eigenaar van elke kaart waarop werd gegokt, krijgt één punt. Vervolgens krijgen alle spelers weer een handvol kaarten en gaat de rol van verhalenverteller over op de volgende speler.

Eenmaal alle kaarten gedeeld werden en het spel is ten einde, is de speler met het hoogst aantal punten gewonnen.

84 nieuwe kaarten

Dixit Odyssey telt in het totaal 84 nieuwe kaarten, elk met een unieke tekening van Piero en ingekleurd door Marie Cardouat, die ook de tekeningen van Dixit en Dixit 2 inkleurde. Deze op zichzelf staande versie bevat ook een uitvouwbaar speelbord, zes nieuwe pionnen in de vorm van konijntjes (twaalf in totaal) en een doos waarin je alle Dixit Odyssey kaarten die ooit werden uitgegeven kan opbergen. Dit nieuwe spel bevat alle componenten om het spel met maximum twaalf spelers te kunnen spelen en heeft ook bijkomende regels om het spel in team te spelen of in andere varianten. De uitbreidingsversie ten opzichte van het op zichzelf te spelen spel: de op zichzelf te spelen versie zit in een vierkante doos (uitgegeven in 2011, maar is nog steeds verkrijgbaar). De uitbreidingsversie zit in een rechthoekige doos (verkrijgbaar vanaf 2013).

Bekijk een filmpje over Dixit Odyssee