Die Macher

a close up of a board game with black and white balls

Elena Popova op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 5 december 2017

Die Macher heeft als thema 7 opeenvolgende deelstaatverkiezingen in Duitsland. Spelers hebben de leiding over de nationale politieke partijen en moeten met beperkte middelen hun partij naar de overwinning leiden. De speler die na alle regionale verkiezingen het grootste aantal overwinningspunten behaald heeft, wint het spel.

Overwinningspunten scoren om de macht te grijpen in Die Macher.

Overwinningspunten kan je op 4 verschillende manieren scoren. 1. Met elke regionale verkiezing kan je 1 tot 80 overwinningspunten scoren. Hoeveel punten je hiermee scoort is afhankelijk van de grootte van de deelstaat en hoe goed jouw partij het in deze deelstaat doet. 2. Als een partij een regionale verkiezing wint en daarbij in deze deelstaat veel media-aandacht krijgt, dan wint deze partij een aantal media overwinningspunten. 3. Elke partij maakt ook deel uit van een nationale partij. Het belang van dit lidmaatschap kan gedurende het verloop van het spel toenemen en ook hiervoor kan je eigen partij overwinningspunten behalen. 4. Tenslotte kan jouw partij ook overwinningspunten scoren als op het einde van het spel het partijprogramma tegemoetkomt aan de nationale opinie.

Verschillende versies van het spel.

De versie van Die Macher die in het jaar 1986 uitgegeven werd, wordt gespeeld met 4 partijen van het voormalige West-Duitsland en kan met 3 tot 4 spelers gespeeld worden. De versie die in 1997 uitgegeven werd kan met maximaal 5 spelers gespeeld worden en speelt zich af in het eengemaakte Duitsland. Sommige regels en mogelijkheden van deze versie werden ook enigszins gewijzigd. De laatste versie van Die Macher werd in 2006 uitgegeven. Ook deze versie kan met maximaal 5 spelers gespeeld worden. Bovendien bevat deze versie ook een kortere variant met 5 ronden en aanvullende spelregels ten opzichte van de eerste versie. Het spel Die Macher staat op nummer 1 in de ‘Valley Games Classic Line’.

Bekijk hier een video van Die Macher.

https://www.youtube.com/watch?v=WnbcgRQAAlA