Deus

two men sitting at a table playing a board game

2H Media op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 mei 2017

In het spel Deus moet elke speler een eigen imperium uitbouwen. Elke speler start met vijf bouwkaarten en kan ofwel een van deze kaarten gebruiken om een gebouw op te richten of één of meerdere kaarten afleggen om de goden gunstig te stemmen. De kaarten bestaan in zes kleuren: rood staat voor militaire kracht, groen staat voor de productie van goederen, met blauwe kaarten kan je handel drijven, bruine kaarten leveren je scores op, tempels worden voorgesteld door paarse kaarten en gele kaarten hebben speciale effecten.

Gebouwen oprichten en offers brengen in Deus

Als je een gebouw opricht, doe je dit op een specifieke plaats op een modulair speelbord. De grootte van het bord is afhankelijk van het aantal spelers en wordt samengesteld door zeshoekige tegels met zeven landschapscirkels. Om een gebouw op te richten speel je één van de kaarten van je persoonlijke spelersbord. De kleur van de kaart bepaalt welk type gebouw je mag oprichten. Daarna mag je alle gebouwen van deze soort activeren, waarbij je begint met de onderste kaart. Een offer brengen aan de goden, doe je door kaarten af te leggen waardoor je kan rekenen op de hulp van een bepaalde god (volgens de kaart die je afgelegd hebt). Het aantal kaarten dat je aflegt, bepaalt hoeveel hulp je krijgt. Daarna vul je je hand kaarten weer aan tot vijf.

Dorpen aanvallen en tempels bouwen

Het spel eindigt als alle barbarendorpen aangevallen werden of als alle tempels gebouwd werden. De speler met de meeste punten wint het spel.

Bekijk hier een video van Deus

https://www.youtube.com/watch?v=sa8cbErjFPA