De Alchemist

white and brown chocolate cupcakes on brown wooden table

Edz Norton op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 april 2016

In het spel “De Alchemist” nemen 2 tot 4 beginnende alchemisten het tegen elkaar op om de geheimen van hun mysterieuze kunsten te ontdekken. Op verschillende manieren kunnen punten gescoord worden, de meeste punten verdient de alchemist echter door zijn theorieën – de juiste theorieën althans – te publiceren. En daar ligt nu juist de moeilijkheid.

Het spel wordt gespeeld in 6 rondes. Bij het begin van elke ronde kiezen de spelers hun beurtvolgorde. De spelers die later aan de beurt komen, krijgen grotere beloningen. Spelers kondigen hun verschillende acties aan door blokjes op de verschillende actieplaatsen te zetten, daarna wordt elke actieplaats geëvalueerd.

De Alchemist gebruikt een App

Spelers verkrijgen kennis door verschillende ingrediënten te mixen en de resultaten te testen met een App op hun smartphone (IOS, Android en Windows) die de regels van de alchemie voor elk nieuw spel aanpast. Als de alchemisten iets speciaals willen ontwikkelen om het spel een extra dimensie te geven, kunnen zij hiervoor altijd nieuwe magische ingrediënten kopen.

In totaal zijn er 9 ingrediënten (voor elk spel verschillend), deze zijn niet alleen erg krachtig, maar ook heel duur. Geld betekent echter niets als de trots van de alchemist op het spel staat! Bovendien zijn deze nieuwe ingrediënten ook goed voor de reputatie van de alchemist.

Spelers kunnen ook geld verdienen door drankjes van bedenkelijke kwaliteit aan avonturiers te verkopen, maar geld is slechts een middel en geen doel. De alchemisten willen tenslotte geen rijkdom, maar respect. En dat respect krijgen ze door het publiceren van hun theorieën.

Gedurende het spel gaat de reputatie van de speler op en neer. Na 6 rondes en de uiteindelijke tentoonstelling leidt de reputatie van de alchemisten tot overwinningspunten. Er kunnen ook extra punten gescoord worden voor ingrediënten. Daarna worden de geheimen van de alchemie bekend gemaakt waardoor de spelers punten kunnen winnen of verliezen op basis van de juistheid van hun theorieën. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft is de winnaar.

Mysterieuze ingrediënten

Mandrakewortel en de staart van een schorpioen; sponsachtige paddenstoel en delen van een wrattenpad – dit zijn de ingrediënten voor de remedies, de wetenschap en de kunst van een alchemist. Maar wat hebben deze mysterieuze ingrediënten te bieden?

Tijd om dit te weten te komen: meng alles samen in een drankje en probeer het uit om het effect ervan te voelen – of speel op veilig en laat een behulpzame assistent het brouwsel uitdrinken.

Word rijk door de drankjes aan zwervende avonturiers te verkopen en investeer de opbrengst in krachtige ingrediënten. Door het publiceren van jouw theorieën groeit jouw reputatie. In de duistere diepten van de ketels van de alchemist zijn kennis, rijkdom en roem te vinden.

Een bespreking van De Alchemist