Concordia

graphical user interface

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 juni 2018

Tweeduizend jaar geleden heerste het Romeinse Rijk over de gebieden rond de Middellandse Zee. Het was een tijd van vrede, harmonie binnen de provincies, éénduidige wetten en een gemeenschappelijk munt. De economie bloeide en zorgde ervoor dat de Romeinse dynastieën zich over verschillende steden uitbreidden.

Dynastieën

In het spel Concordia leid je één van deze dynastieën en stuur je kolonisten naar de meest afgelegen gebieden van het Rijk, je vergroot jouw handelsnetwerk en je stelt de oude goden gunstig gezind. Je hebt maar één doel: overwinnen! Concordia is een vreedzaam strategisch spel waarbij de economische ontwikkeling in de tijd van de Romeinen tijd centraal staat

Concordia: veel strategie

Het kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers vanaf 13 jaar. In het spel ben je niet afhankelijk van kaarten of dobbelstenen, maar moet je vertrouwen op jouw eigen strategische vaardigheden. Hou jouw tegenstanders goed in de gaten, probeer hun strategie te achterhalen en zorg er zo voor dat je hen altijd een stap voor blijft! In het spel worden kolonisten uit Rome naar andere steden gestuurd om er zich te vestigen. Deze steden staan bekend om hun productie van stenen, voedsel, materialen, wijn en stoffen.

Elke speler start met een identieke stapel kaarten en kan gedurende het spel kaarten bijkopen. Met deze kaarten kan een speler acties uitvoeren en ze leveren overwinningspunten op aan het einde van het spel. Concordia is een strategisch spel dat planning en inzicht in de plannen van de tegenstander vereist.

Elk spel is anders, niet alleen door de volgorde van de kaarten, maar ook door de modulaire lay-out van de steden. (Op de ene zijde van het bord vind je het hele Romeinse Rijk met 30 steden voor 3 tot 5 spelers, terwijl je op de andere zijde enkel Italië in de tijd van de Romeinen vindt met 25 steden voor 2 tot 4 spelers.) Wanneer alle kaarten verkocht zijn, is het spel ten einde. De speler met de meeste overwinningspunten van de goden (Jupiter, Saturnus, Mercurius, Minerva, Vesta, enz. …) wint het spel.