Commands & Colors - Ancients

a box of pills

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 april 2016

Commands & Colors: Ancient beschrijft de militaire geschiedenis vanaf het begin van onze jaartelling (3000 v.Chr.) tot het begin van de Middeleeuwen (400 n.Chr.). Een behoorlijk ambitieuze onderneming voor één spel, maar toch slaagt het systeem van dit historisch spel erin de spelers de veldslagen uit die tijd op een uitzonderlijke wijze te herbeleven.

Scenarioboekje

In het scenarioboekje vind je 15 veldslagen terug. Deze werden uiteraard wat aangepast maar geven toch een perfect beeld van de terreinkenmerken en de historische inzet van de troepen in die tijd. De veldslagen beschrijven onder meer die van Bagradas, Cannae en Zama. De moeilijkheidsgraad hangt af van de veldslag die wordt nagespeeld.

In sommige scenario’s vertegenwoordigt een infanterie-eenheid een legioen van soldaten, terwijl in andere scenario’s een eenheid slechts uit een deel moedige strijders bestaat. De tactieken die je nodig hebt om te strijden zijn echter perfect in overeenstemming met de verschillende eenheden, hun wapens, het slagveld en de tijdspanne.

Command and Colors: Ancients, een complex spel

Commands and Colors: Ancients is, in tegenstelling tot het oudere, gelijkaardige spel “Battle Cry”, iets complexer en bevat meer aanvullende historische details zonder de hele verzameling aan slagvelden. Met de meeste scenario’s ben je ongeveer een uurtje bezig. Het kaartsysteem zorgt voor beweging, creëert een oorlogsmist en biedt zowel uitdagingen als mogelijkheden. Er zijn in het spel 4 soorten commandokaarten: leiderskaarten, sectiekaarten, troepenkaarten en tactische kaarten.

Het dobbelsteensysteem lost alle gevechten efficiënt en snel op. In elk gevecht worden verschillende symbolen gebruikt: light, medium, heavy, een leider, een vlag en een zwaard. Het spelmechanisme is eenvoudig maar vereist toch strategisch kaartspel, historische tactieken, geluk met de dobbelstenen en een agressief maar toch flexibel strijdplan om te kunnen overwinnen.

Bekijk een videoreview van Command and Colors: Ancients