Claustrophobia

a box of pills

Alexander Lyashkov op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 oktober 2016

Claustrophobia is een spel waarbij miniaturen door de ondergrondse tunnels van het universum van Hell Dorado moeten kruipen. Het spel bevat voorgeschilderde miniaturen die op grote tegels, de kerkers, moeten geplaatst worden. Verder bevat het spel ook karakter speelborden, fiches, markers en dobbelstenen. Een van de spelers is de leider van een kleine groep mensen, de andere speler is de aanvoerder van een leger boosaardige wezens.

Eenvoudig themaspel

Claustrophobia is een themaspel met een asymmetrische verdeling van de karakters: de mensen zijn sterker, maar de boosaardige wezens zijn talrijker. Het is een eenvoudig te spelen spel, met een minimum aan spelregels en elk spel duurt ongeveer een uurtje.

Nadat de dobbelstenen gerold werden, worden deze door de menselijke speler aan zijn troepen toegewezen. Er zijn ook kaarten beschikbaar en bijzondere mogelijkheden. In het spel gaat het er om de juiste beslissingen te nemen en te kiezen wat men moet doen met de middelen die men ter beschikking heeft. Spelers komen voor verschillende moeilijkheden te staan en moeten proberen hun tegenspelers slimmer af te zijn. De gevechten worden door middel van dobbelstenen geleverd.

Claustrophobia: spel met een climax

Het is een eenvoudig themaspel met een spannend spelverloop dat eindigt in een climax. Claustrophobia wordt gespeeld aan de hand van verschillende scenario’s die men bij de spelregels kan vinden.

Over het algemeen proberen de menselijke karakters opdrachten te vervullen (bijvoorbeeld ontsnappingen uit de catacomben, uitgangen versperren) terwijl de monsters deze opdrachten proberen te verhinderen. Afhankelijk van het gekozen scenario zijn er verschillende mogelijkheden om het spel te winnen.

Video van Claustrophobia