Jelle van der Zwaag op 1 oktober 2016
Het spel Clash of Cultures werd ontworpen door Christian Marcussen die eerder ook al het spel Merchants and Marauders ontwierp. In zijn nieuwste spel zijn de spelers de leiders van een beschaving en moeten deze van een eenvoudige nederzetting proberen uit te bouwen tot een machtige natie. Hiervoor moeten spelers moeten de omgeving verkennen, grote steden bouwen, nieuwe technologieën ontwikkelen en tegenstanders verslaan. Het spel wordt gespeeld op een modulair bord.
De spelers hebben de beschikking over achtenveertig stappen om hun gebieden te ontwikkelen, zeven wonderen en heel wat miniaturen en kaarten. De bedoeling van het spel is dat elke speler een beschaving uitbouwt die men zich millennia later nog zal herinneren. Vooruitgang van het spel: een speler kan in achtenveertig stappen vooruit gaan. Deze technische kant is vrij flexibel, waarbij een speler niet voor verrassingen komt te staan, maar geeft de speler toch de mogelijkheid intuïtieve keuzes te maken en is in zijn geheel vrij realistisch.
Clash of Cultures: Overzichtelijk
Tijdens het spel kan men makkelijk de vooruitgang van andere spelers volgen, men hoeft er niet naar te vragen, deze borden zijn immers voor elke speler zichtbaar. Het modulaire bord: elke speler begint met een basisbeschaving. Op het vruchtbare gedeelte van de starttegels plaatsen de spelers een kolonist en een settlement om deze vrij te spelen. Verschillende spelmechanismen zorgen ervoor dat het verkeerd plaatsen van pionnen niet bepalend is in het spel.
Speelduur: de duur van het spel is vergelijkbaar met AH Civilization. Dit epische spel duurt ongeveer een uur per speler! De duur van het spel is eigenlijk vrij aangenaam vergeleken met de intensiteit van het spel. Beheer van de steden: gedurende het spel ontwikkelen de spelers hun steden. Ze doen dit niet door hun steden in het algemeen uit te breiden, maar kiezen een type gebouw die de groei van de stad vertegenwoordigt. Zo kunnen steden uitgebreid worden met een haven, een fort, een tempel of een academie en al deze gebouwen bieden verschillende voordelen. Daarenboven kunnen steden ‘boos’ zijn, ‘neutraal’ of ‘gelukkig’. Al deze verschillende aspecten werden samengebracht op een intuïtieve en elegante manier.
Overwinning door verschillende strategiën
Meerdere mogelijkheden kunnen tot een overwinning leiden: spelers kunnen overwinningspunten verdienen door steden op te richten en deze uit te breiden, hun vooruitgang tijdens het spel, doelstellingen, wonderen en gebeurtenissen.