Caylus

a close up of a monopoly board game

Gabriel Tovar op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

We schrijven het jaar 1289. Om de grenzen van het koninkrijk Frankrijk te verstevigen, beslist Koning Philips de Schone om een nieuw kasteel te laten bouwen. Tot nu toe was Caylus slechts een bescheiden dorpje, maar weldra zullen arbeiders en ambachtslieden, aangetrokken door het grootse project, naar het dorp trekken om hun diensten aan te bieden.

Rondom het bouwterrein zal zich een heuse stad ontwikkelen. De spelers zijn de bouwmeesters die het kasteel zullen bouwen. Door het kasteel van de koning te bouwen en door de stad errond te ontwikkelen, kunnen ze prestigepunten en gunsten van de koning verdienen. Als het kasteel voltooid is, wint de speler met de meeste prestigepunten het spel. Als een speler aan de beurt is, moet hij betalen om zijn arbeider in de verschillende gebouwen van het dorp te plaatsen. In deze gebouwen kunnen de spelers aan grondstoffen of geld geraken.

Grondstoffen zijn erg belangrijk in Caylus

Met grondstoffen kunnen ze nieuwe gebouwen oprichten of hun bestaande gebouwen opwaarderen. Spelers kunnen hun grondstoffen ook gebruiken om het kasteel te helpen opbouwen. Zo ontvangen zij prestigepunten of gunsten van de koning waardoor ze grotere bonussen kunnen krijgen. Door te bouwen kunnen spelers meteen punten scoren, maar het geeft hen ook een inkomen. Zij krijgen immers bonussen als andere spelers hun gebouwen gebruiken. De keuze van het gebouw heeft een grote invloed op het verloop van het spel. Dit bepaalt immers de acties die alle spelers kunnen ondernemen. Er worden gedurende het spel steeds nieuwe gebouwen opgetrokken.

Niet alle gebouwen kunnen dus in elke beurt gebruikt worden. Spelers hebben echter door middel van de provoost controle over welk gebouw kan gebruikt worden. De provoost is immers corrupt en kan tegen betaling worden verplaatst. De positie van de provoost geeft aan welke gebouwen er gewaardeerd worden. De stadhouder wil alle bouwmeesters zo snel mogelijk aan het kasteel laten bouwen. Gedurende het spel loopt de stadhouder verder weg van het kasteel. De snelheid waarmee hij dat doet, hangt af van de provoost.

Het einde van het spel wordt bepaald door de positie van de stadhouder. Als hij op het laatste vak is terechtgekomen eindigt het spel. Als spelers veel gebouwen opzetten en de provoost het toestaat deze te gebruiken, zal het spel vlugger afgelopen zijn. In de tweede editie werd een uitbreiding aan het spel toegevoegd. Dit heet Caylus: The Jeweller.

Een videoreview van Caylus