Caverna

a group of cards on a table

Fox & Hyde op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

Dit spel heeft heel wat overeenkomsten met zijn voorganger (Agricola). De “Cave Farmers” is een spel waarbij je de spelers aan het werk zet, vooral op het land. In het spel ben jij de wijze leider van een kleine familie dwergen die leven in een kleine grot in de bergen.

In Caverna bordspel ben je een boer

Je begint het spel met een boer, zijn vrouw en zijn familieleden. Deze kunnen als actie ingezet worden door de speler die aan de beurt is. Samen bewerken jullie het bos voor jullie grot en breiden dit uit, dieper de bergen in. Je richt de grotten in als woonplaats voor de nakomelingen en als werkplaats voor kleine ondernemingen. Jij beslist hoeveel erts je wilt opgraven. Je zal wapens moeten smeden waarmee je dan op expeditie kan gaan om bonussen en aanvullende acties te krijgen. Bij het graven in de bergen, kan je waterbronnen ontdekken, je kan ook meer erts- of robijnmijnen vinden waardoor je jouw rijkdom kan uitbreiden.

Door het land recht tegenover jouw grot te bewerken, kan je ook je rijkdom uitbreiden. Je kan het bos kappen om velden in te zaaien en je kan afsluitingen bouwen rond de weilanden zodat de dieren niet kunnen ontsnappen. Terwijl je zorgt voor jouw steeds groter wordende boerderij, kan je ook jouw familie uitbreiden. Op het einde wint de speler met het meest efficiënte bord. Je kan het spel ook alleen spelen. Zo raak je vertrouwd met de 48 soorten tegels die je kan gebruiken om je grot aan te kleden.

Hhalf uur per speler

Een spelletje Caverna: The Cave Farmers speel je in ongeveer een half uur per speler. Het is een volledig nieuw ontwerp van Agricola. Het vervangt het stel kaarten uit het vorige spel met gebouwen. Je kan ook wapens kopen en jouw boeren op missie sturen om zo andere bronnen te ontdekken.

Volgens de ontwerper, Uwe Rosenberg bevat het spel onderdelen van Agricola, maar brengt het ook nieuwe mogelijkheden. Het gedeelte met de grotten waar je mijnen kan bouwen en waar je op zoek kan gaan naar robijnen zijn nieuw. Het spel bevat ook twee nieuwen dieren: honden en ezels.

Bekijk een videoreview van Caverna