Brugge

a close up of a board game on a table

omid roshan op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 oktober 2016

Brugge in de vijftiende eeuw. Deze Hanzestad kent zowel een cultureel als commercieel hoogtepunt en is een van de meest welvarende steden van Europa. In het spel Brugge kruipen de spelers in de huid van kooplieden die hun relaties met de machtige heersers over Brugge moeten proberen in stand te houden.

Daarbij moeten ze het tegen elkaar opnemen om zoveel mogelijk invloed, macht en status te verkrijgen. Dramatische gebeurtenissen werpen echter een schaduw over de stad. Spelers zullen zich dus niet alleen zorgen moeten maken over de macht van hun tegenstanders, maar zullen ook af en toe door het noodlot getart worden.

Brugge is een edel kaartspel

Het heeft 165 karakterkaarten in vijf verschillende kleuren. De speler die aan de beurt is kiest een van zijn kaarten en voert een van de zes acties uit. Zo kan een speler arbeiders kiezen, geld nemen, een noodlot fiche afleggen, een kanaal bouwen, een huis bouwen of het personage dat op de kaart afgebeeld staat inhuren. In principe kan elke kaart voor elke actie gebruikt worden, maar de kleur van de kaarten bepaalt waar de actie kan uitgevoerd worden en de impact van de actie. Zo kan je met blauwe kaarten blauwe arbeiders inhuren en vermijden rode kaarten rode rampen. Elke actie die uitgevoerd wordt heeft als doel prestige te verwerven.

Slimme handelaars

De meest succesvolle handelaar zal uiteindelijk het spel winnen.

Review van Brugge